Vállalati felelősségvállalás hatásai a munkavállalókra és a vállalati környezetre

Cabalas Richárd (2022) Vállalati felelősségvállalás hatásai a munkavállalókra és a vállalati környezetre. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_DW7XOG.pdf] PDF
Szakdolgozat_DW7XOG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Szakdolgozati összefoglaló.pdf] PDF
Szakdolgozati összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (333kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként egy manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő trendet választottam és ezzel kapcsolatosan végeztem primer és szekunder kutatási munkát. Azért esett a választásom a fenntarthatóság és vállalati felelősségvállalás témájára, mivel az egyre nagyobb problémákat okozó termelés és termékek szállításának következtében történő környezetszennyezés megoldásának gazdasági oldala személy szerint foglalkoztat. Véleményem szerint a vállalatok és a politikai döntéshozók fenntarthatósághoz való hozzáállását a fogyasztói és munkavállalói szektor tudja leginkább befolyásolni. A dolgozatom során a fenntarthatósággal és vállalati felelősségvállalással kapcsolatos fogalmak és eszközök bemutatása után ezért is foglalkozom a vállalati fenntarthatóság kultúrájának attraktivitásával. Kutatásom során főként az aktív munkavállalók szempontjából közelítem meg azt a kérdést, hogy a vállalati felelősségvállalás és fenntarthatósági szemlélet attraktívabbá teszi-e a vállalatokat, illetve, hogy mennyire fontos a dolgozók számára a fenntarthatóságot fontos értékként kezelő vállalati kultúra. Ennek megítélésére kvalitatív és kvantitatív kutatási módszert is alkalmaztam. A munkavállalókkal és a vállalati felelősségvállalás fontossággal kapcsolatos feltevéseim alátámasztására egyrészt egy saját interneten kitölthető kérdőív eredményeit használtam fel. Másrészt a gyakorlati helyemen négy interjút készítettem, amelyek segítségével közvetlen és gyakorlatiasabb információkat tudtam felhasználni. A munkavállalói szempont mellett gazdasági szempontból is vizsgáltam a vállalati felelősségvállalás attraktivitását és itt is tettem feltevést. Ennek alátámasztására, viszont az interjúkból nyert információk mellett főként szekunder kutatásokat tudtam felhasználni. A dolgozat során igyekeztem a szekunder kutatás során a legfrissebb szakirodalmi írásokat és kutatásokat felhasználni. A primer és szekunder kutatási eredményeket a dolgozat végén, még az összefoglalót megelőzően tömören kifejtem és a felvetéseket ezek az eredmények alapján megválaszolom. A kutatás első felvetése: A munkaerőpiac aktív szereplői számára fontos az, hogy a munkahelyüknek környezeti és társadalmi jó híre legyen. Második felvetés: A munkaerőpiac aktív szereplői számára fontos, hogy a vállalat a környezeti és társadalmi jó hírének kiépítéséért aktívan is tegyen, ne csak látszatot tartsa fent ennek elérése érdekében. Harmadik felvetés: A gazdasági partnerek számára lényeges az, hogy a vállalat mennyire működik felelősségteljesen. A felvetéseket igaznak ítéltem meg és ezt a szakdolgozatomban bemutatott információk segítségével alá is támasztom. A feltevésekkel kapcsolatos adatok kiértékelése után az összefoglalóban a teljes dolgozatot összefoglalom. A külföldi és hazai szakirodalom, illetve primer kutatások eredményei alapján ajánlásokat fogalmazok meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Galambos Vanda
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Győri Zsuzsanna
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elégedettség, elkötelezettség, ESG, fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, munkavállalók, társadalmi felelősségvállalás, vállalati felelősség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:21
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet