A távmunka és az otthoni munkavégzés (home-office) lehetőségei, munkaszervezési kihívásai, hatékonysági kérdései

Kertész Luca (2022) A távmunka és az otthoni munkavégzés (home-office) lehetőségei, munkaszervezési kihívásai, hatékonysági kérdései. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kertész_Luca_B7P3BQ.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kertész_Luca_B7P3BQ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Kertész_Luca.pdf] PDF
BA_O_Kertész_Luca.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (345kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témájául a távmunkát és az otthoni munkavégzés lehetőségeit, munkaszervezési kihívásait, hatékonysági kérdéseit választottam. Témaválasztásom oka, hogy a jelen kor egyik legaktuálisabb, szinte mindenkit érintő problémáját kívántam közelebbről megvizsgálni.   A home-officeszal kapcsolatban olyan kihívások és problémák kutatása volt a célom, amikhez még nincsenek kiforrott, jól bevált megoldások. Emberi erőforrások szakos hallgatóként, látva a koronavírus okozta munkahelyi változásokat, körülményeket a munkaadókat és a munkavállalókat érintő hatásokat, döntöttem úgy, hogy a távmunkáról fogok írni. Ez a probléma a társadalom jelentős részét érinti, közöttük engem is. Dolgozatom úgy lesz teljes, ha munkavállalói és munkaadói oldalról is megközelítem ezt a napjainkat jelenleg is erőteljesen meghatározó kérdést.   Szakdolgozatom elkészítéséhez két kutatást folytattam. Reprezentatív, kvantitatív kutatásom során egy 100 mintás, online, anonim kérdőíven keresztül megkérdeztem a jelenleg is távmunkában dolgozó és a korábban távmunkában dolgozott munkavállalókat. A kérdések arra irányultak, hogy ők hogyan alkalmazkodtak a távmunka okozta kihívásokhoz. Milyen negatív és milyen pozitív hatásokat tapasztaltak ennek hatására a hétköznapjaikban. Kíváncsi voltam arra is, hogy az hogyan befolyásolta az a mentálhigiénés állapotukat, a teljesítményüket és a munkához való hozzáállásukat. A kérdőívben voltak kérdések arra vonatkozóan is, hogy a túlórákat illetően lettek-e változások a távmunka hatására, illetve, hogy a munka és a magánélet egyensúlyát mennyire borította fel az átállás, egyáltalán befolyásolta-e azt. A kutatásom során szerettem volna megvizsgálni azt, hogy a vállalat, amelyiknél a válaszadók dolgoztak/dolgoznak, hogyan próbálta segíteni őket az átállásban. Milyen eszközöket biztosítottak számukra, milyen segítségben részesültek ebben az időszakban. A kutatásom másik fontos pontja az, hogy munkavállalói oldalról is megvizsgáljam azt, hogy milyen jövője lesz a távmunkának és azt, hogy az emberek milyen munkarendben szeretnének a legszívesebben dolgozni és, hogy annak mi az oka.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csányi Eszter
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék; PSZK
Haraszty Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Fuvar.hu Kft., hatékonyság, home-office, HR, kihívás(ok), koronavírus-járvány (COVID-19), Lufthansa Systems Hungária Kft., mentálhigiénia, munkaszervezés, munkavégzés, Szentkirályi Magyarország Kft., távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:20
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet