A Hamdi Cukrászda üzleti környezetének elemzése

Hamdi Annamária (2022) A Hamdi Cukrászda üzleti környezetének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_SZ_Hamdi_Annamária.pdf] PDF
BA_SZ_Hamdi_Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 10..

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TK_Hamdi_Annamária.pdf] PDF
BA_TK_Hamdi_Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (629kB)
[thumbnail of BA_O_Hamdi_Annamária.pdf] PDF
BA_O_Hamdi_Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 10..

Download (173kB)

Absztrakt (kivonat)

Összefoglalás:A szakdolgozatom témája a Hamdi Cukrászda családi vállalkozás üzleti környezetének vizsgálata, mivel három gyermek édesanyjaként öt éve a szülési szabadságomat töltöm, így kiestem a munka világából, ezáltal adott volt ez a lehetőség. Ezen felül célom volt, hogy az egyetemen megszerzett tudásomat kiaknázva, a szakdolgozatom elkészítése során tett kutatásaim, illetve a használt modellek által feltérképezzem a vállalkozás lehetőségeit és adott esetben segítséget nyújthassak, új irányt mutathassak a nyereség növelése, a költségek csökkentése és a fejlődés érdekében. A dolgozatom három fő részből áll: elemzés, kutatás, eredmények kiértékelése.    Az első részben feltérképeztem a Hamdi Cukrászda külső környezetét, iparági körültekintést tettem, illetve a cukrászdák sajátosságait vettem sorra. A külső, tág, azaz makrokörnyezeti elemzéshez a PESTEL módszert alkalmaztam, majd a mikrokörnyezetet Porter-modell segítségével elemeztem. A működési környezetet BCG Mátrix-al, és McKinsey-féle 7S-modellel vizsgáltam. A második részben az általam összeállított kérdőíves kutatás elemzése következett. Az online platformon szerkesztett kérdőív kitöltése a közösségi média felületeken jelenlévők között történt, különböző korosztályból származó ismerőseim körében. A kutatást más szempontból is elvégeztem, mélyinterjúkat készítettem, melyben a dolgozók véleményét tártam fel. A dolgozatom befejező részében értékeltem a kapott eredményeket és levontam a konzekvenciákat, majd kritikus hangvitelű javaslatokat tettem a fejlesztendő területek javításának, korszerűsítésének okán.A kutatásom fő célja az volt, hogy bebizonyítsam, hogy a Hamdi cukrászdának érdemes foglalkoznia új egészséges, reform termékek (azaz cukormentes, paleo, vegán, bio, stb) bevezetésével. Ezen termékek értékesítése elősegítené a vásárló közönség bővülését és a nyereség és növekedését. Munkám során fény derült a cukrászda működését érintő több hiányosságra is, mint például a dolgozók közötti kapcsolati és kommunikációs rendszer írásba foglalása, a rendelési folyamatok automatizálása, technikai és technológiai környezet fejlesztési lehetőségek kiaknázása, online és offline marketing eszközök fejlesztése. Ezek megoldására a dolgozatom végén szintén javaslatokat teszek marketing stratégiai eszközök használatával. Összességében a Hamdi Cukrászda a fent említett reform termékek értékesítése, valamint a marketing javaslataim alkalmazása nélkül is működőképes, ugyanakkor be kell látniuk, hogy az eszmék, gépek, folyamatok, receptúrák, arculat, weboldal modernizálásával lehetne a továbbiakban a termelékenységüket, árbevételüket és versenyképességüket növelni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hamdi Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Marcsa Attila
Belső
Mesteroktató; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 7P modell, kis- és mikrovállalkozások, marketing, üzleti elemzés, üzleti helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:20
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet