Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása egy tetszőleges szervezeten keresztül

Horváth Kitti Hajnalka (2022) Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása egy tetszőleges szervezeten keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Horváth Kitti Hajnalka_RYSSDJ_PSZ.pdf] PDF
Horváth Kitti Hajnalka_RYSSDJ_PSZ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of összefoglalás.pdf] PDF
összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (299kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban az egyik legnagyobb méretű magyarországi karitatív szervezet beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeiről írtam konkrét szakmai tapasztalatokon alapuló elemzést. A bevezető ismertetés után elméleti kitekintést tettem az szervezeti környezetet meghatározó jogszabályok terén. Ezek után tértem rá a vizsgált problémák feldolgozására. Három főbb folyamatot áttekintve következtetéseket vontam le a működés optimalizálásának lehetőségeiről. Az ezzel kapcsolatos megállapításaimat interjúval támasztottam alá. Ezekután értékeltem a megszerzett információkat és következtetéseket vontam le az adatokból. A jelenleg is működő megoldásokat kritikusan elemeztem, javaslatot tettem újabb folyamatoka rendszerszintű egységes kialakítására. A legjobb gyakorlatot keresve próbáltam kialakítani a teljes szervezeti működésről alkotott véleményemet. Mint levezetésemben igazoltam, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület integrált ügyviteli rendszerének egyidőben sokféle információs igényt kell kielégíteni. Ugyan abból a rendszerből kerülnek előállításra a számviteli beszámolóhoz szükséges adatok, a vezetői, döntéselőkészítő információk, és a támogatások elszámolásához készítendő kimutatások. A gazdasági események bizonylatolása, azok záradékolása komoly apparátust igényel. A szűkös erőforrások miatt az ügyviteli nyilvántartásban is kompromisszumot kell kötni: Bár jó lenne, a gazdasági esemény minden paraméterét tételesen rögzíteni a rendszerben, de ezt a feldolgozási kapacitás végessége miatt a MMSZE adminisztratív egységei ezt nem tehetik meg. Mivel az Egyesület egyetlen jogi személy, egy adószámmal és nagyon sok telephellyel rendelkezik az Országos Központ felelőssége az éves számviteli beszámolók elkészítése. Ezért lenne fontos minden régióban egységesen kezelni az egyébként is közös könyvelési rendszert, pénzügyi nyilvántartást. Az Integrált Ügyviteli Rendszer használatában mutatkozó eltéréseket a központi könyvelési szervezetnek kell összehangolni. Ők kezelik a központilag megszerzett normatív támogatásokat, az egyéb rendkívüli pályázati forrásokat és a különböző ágazati támogatásokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Preininger-Horváth Edina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámolási kötelezettség, egyesületek, közhasznúsági jelentés, nonprofit szervezet(ek), számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:20
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet