A Magyar Földgáztároló Zrt. megvalósult beruházásának utólagos értékelése

Keján Petra (2022) A Magyar Földgáztároló Zrt. megvalósult beruházásának utólagos értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_2022_V.2.pdf] PDF
Záródolgozat_2022_V.2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2022.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (439kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozati témaválasztásom a szakmai gyakorlati helyem is nagyban befolyásolta. Témája a Magyar Földgáztároló Zrt. megvalósult beruházásának utóértékelése. Az MFGT Zrt. az országban jelenleg 4 földgáztárolót tart fent, ezek közül az egyik Kardoskúton található meg. Az MFGT Zrt. Kardoskúti Földgáztárolóján 5 db gázmotoros kompresszor egység biztosította a földgáz besajtolását. Ezek között két régi orosz (Thomassen-Waukesha) kompresszor volt üzemben, de elavultságuk, jogszabályi meg nem felelésük, energiamegtakarítás miatt, valamint költségcsökkentések érdekében a 2019-2021 közötti időszakban a Társaság ehhez kapcsolódó beruházást hajtott végre. A két elavult Waukesha gépet egy villamos meghajtású kompresszoregységre váltották ki. Az új technológiájú gépegység mellett a korszerűtlenebb orosz gépek is megtartásra kerültek besajtolási célra tartalék szerepben. Az orosz kompresszorok rendelkezésre állási tulajdonságaik nem feleltek meg a kor követelményeinek, valamint alkatrész utánpótlásuk sem volt megfelelően biztosítható. Az üzemeltetéshez szükséges költségek magasak voltak, a gépek nem voltak üzembiztosak, meghibásodási valószínűségük igen magas volt, energiahatékonyságuk nem volt elegendő, a tárolók kapacitása korlátozott volt, és a megfelelő alkatrész-utánpótlás sem volt biztosítható. Az új villamos meghajtású kompresszor ezzel szemben magasabb szintű energiahatékonyságot biztosít, a károsanyag kibocsátást csökkentette, jelentős energiamegtakarítást eredményezett, valamint az üzemeltetési és karbantartási költségeket is jelentősen leredukálta. A kompresszorcsere hátteréhez kapcsolódik a 2021-ben bevezetett Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR). Az EKR energiamegtakarítási programja szerint a kötelezetteknek energiamegtakarítást eredményező intézkedéseket kell végrehajtaniuk. Ilyen lehet például egy elavult gépegység modernizálása vagy épületek felújítása. Magyarországon az MFGT Zrt. anyavállalata, az MVM Energetika Zrt. az EKR legnagyobb kötelezettje. Ezen információk alapján is volt elszámolható a Kardoskúti FGT kompresszorcseréje az EKR rendszerben. Az MFGT Zrt. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) szerint a projekthez fejlesztési adókedvezményt kívánt igénybe venni a nagy részben energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás okán, mely igénybevétel egyik feltétele egy energetikai elő-és utóaudit készítése volt. Az auditok elkészítésre kerültek, a Társaság a többi megfogalmazott feltételnek is eleget tett, így a Pénzügyminisztérium engedélyezte az adókedvezmény igénybevételét. A projekt keretösszegének 50%-át így az adókedvezmény fedezte.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: beruházás, EKR, energiamegtakarítás, fejlesztési adókedvezmény, földgáztárolás, MFGT Zrt., Tao. tv., utóértékelés, villamos meghajtás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:19
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet