Tervezési, szervezési feladatok bemutatása egy könyvelő vállalkozás indításának folyamatán keresztül

Koós Kata Melinda (2022) Tervezési, szervezési feladatok bemutatása egy könyvelő vállalkozás indításának folyamatán keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of zaro-ldolgozat_2022_foszk_wo3x0k.pdf] PDF
zaro-ldolgozat_2022_foszk_wo3x0k.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2022_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2022_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (116kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy hogyan indítható egy könyvelő egyéni vállalkozás és a megvalósításához milyen tervezési és szervezési feladatok szükségesek. A válasz hiába hangzik egyszerűnek, egy piacképes gazdasági egység létrehozása szerteágazó feladat, leginkább a piaci hullámvasúton, ami az utóbbi két évet jellemezte. Nulladik lépésként az ötlet életképességét szükséges megvizsgálni, hogy a gazdasági igény, melyet kielégíteni kívánunk valós-e. Hiába a jó ötlet, ha nincs, aki a kínált termékért vagy szolgáltatásért fizetni tud, vagy fizetni szándékozik. Hasznos eszköz a kezdetek során az üzletikoncepció-térkép, amely egy kompakt átfogó képet ad az átgondolni szükséges feltételekről és amennyiben megfelelően elkészült, szembesíti a cégalapítót saját elképzelései esetleges hibáival, hiányosságaival. Előnye még, hogy akár már csírájában elnyomhat egy ötletet, ami még nem érett meg a megvalósulásra és sikertelenné tenné az új vállalkozást. A következő peremfeltétel a cégforma kiválasztása. A döntési kört szűkíti, ha tudjuk, hogy egyéni, vagy társas formában kívánunk dolgozni és a vállalt felelősség korlátolt vagy korlátlan legyen. Sok kezdő vállalkozó választja az egyéni vállalkozási formát, mert viszonylag egyszerű indítási feltételekkel rendelkezik, nem vár el tőkét, sem nagyobb anyagi ráfordítást. Miután tudjuk, mivel és milyen formában fogunk foglalkozni, el kell döntenünk, hogy milyen adózási formát választunk és ezt alanyi vagy áfa mentes módon tesszük. Ez különösen fontos a kezdetek során, mert megfelelően kiválasztva, akár mentesülhetünk az ÁFA fizetési kötelezettség alól, és az adózás is egyszerű, átlátható, havi fix összeg befizetése mellett is megoldható, amely a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adójának, röviden KATA-nak segítségével érhető el. Ezek után már csak a végső teendők vannak hátra, amelyek egyszerűnek tekinthetők, ugyanis ezeket korszerű módon, webes felületeken keresztül, online is el lehet végezni. Záródolgozatomat ugyan egy könyvelő vállalkozás indításával kapcsolatban fejtettem ki, de bízom benne, hogy bármely más egyéni vállalkozás számára jó kiinduló pont lehet, legyen szó akár termékértékesítésről, akár szolgáltatás nyújtásról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kakas Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: cégformák, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, KATA, üzletikoncepció-térkép
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:19
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet