A Process Solutions Kft. vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmezőségi helyzetének elemzése 4 egymást követő év beszámolója alapján.

Kovács Kristóf Daniel (2022) A Process Solutions Kft. vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmezőségi helyzetének elemzése 4 egymást követő év beszámolója alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KOVÁCS KRISTÓF DANIEL_SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
KOVÁCS KRISTÓF DANIEL_SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of SZAKDOLGOZAT ÖSSZEFOGLALÓ.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT ÖSSZEFOGLALÓ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (311kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja az volt, hogy a Process Solutions Kft. jövedelmezőségi, vagyoni és pénzügyi helyzetét vizsgáljam több év beszámolója alapján. A dolgozat első fejezeteiben egy – az elemzés elméleti hátterét megalapozó rész került kifejtésre, ahol szemléltetve vannak a számvitel törvényben előírt beszámolókészítési kötelezettségek és a beszámolóelemzés módszertana. A dolgozat ezen kívül bemutatja a Process Solutions Kft. rövid történelmi hátterét, a Process Solutions Kft által nyújtott üzleti szolgáltatásokat, valamint a vállalkozás legnagyobb üzleti partnereit. A beszámolók elemzése a mérlegoldal, először az eszköz, majd a forrás oldal részletes elemzésével folytatódik. A nyilvánosan közzétett beszámolók adatai alapján a mérlegelemzés során megállapíthatóvá vált, hogy a vállalkozás bővíteni tudta eszközeit az elemzett időszak alatt, valamint forrásai is növekedtek. Kimagasló csökkenés nem következett be a mérleg adatokat tekintve a vizsgált intervallumban, így a Covid-19 világjárvány nem okozott releváns visszaeséseket a Process Solutions Kft. vagyoni helyzetének tekintetében. A pénzügyi helyzet vizsgálatakor az adósságállomány vizsgálata és a likviditási mutatók kerültek elemzésre, amelyeknél megállapítható, hogy vállalkozás nem rendelkezik magas adósságállománnyal, valamint likviditási mutatói javultak az évek során. Az eredmény elemzésén belül a Process Solutions Kft. jövedelmezőségének elemzése, azon belül is a bevétel-arányos mutatók kaptak nagyobb hangsúlyt, majd a jövedelmezőség elemzését követően a hatékonyság elemzése lett részletesen bemutatva azon mutatók alapján, amelyek a vállalkozás tevékenységéhez legszorosabban kapcsolódnak. A jövedelmezőség elemzésénél megállapítható, hogy az árbevétel jelentősen megnövekedett a vizsgált időszak kezdeti dátuma és a záró dátuma között, így ezáltal a bevétel-arányos mutatók is növekedést mutattak, külön kiemelve a bevétel-arányos adózás előtti eredmény mutatóját. A tőkearányos jövedelmezőségi mutatók is jelentős növekedésről adnak képet, amelyek növekedése az utolsó vizsgált üzleti évben érték el a legmagasabb összegeket. A hatékonyság elemzésénél a legnagyobb hangsúly az élőmunka hatékonyságra került, ugyanis abból kifolyólag, hogy a vállalkozás könyvviteli és bérszámfejtési szolgáltatást nyújt, így rendkívül fontos az élőmunka szerepe. Ezen kívül még a költséghatékonyság és a vevők, szállítók forgási ideje került még vizsgálat alá. A hatékonyságot tekintve a vállalkozás a vizsgált időszak elejéhez képest hatékonyabban tudja használni az élőmunka forrását, valamint költségeit is jobban szabályozza, a költségek arányos árbevétel növekedése alátámasztja ezt. Összességében a Covid-19 vírus által okozta helyzet nem okozott drasztikus csökkenéseket a vállalkozás jövedelmezőségében, valamint pénzügyi és vagyoni helyzetében. Az adatok alapján megállapítható, hogy a Process Solutions Kft. a jövőben is képes lesz folytatni üzletmentét és akár további növekedéseket tud majd produkálni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló, beszámoló(k) elemzése, hatékonyság elemzése, jövedelmezőség, könyvviteli mérleg
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:18
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet