Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Kovács Kitti (2022) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kovács_Kitti-javított.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kovács_Kitti-javított.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Kovács_Kitti.pdf] PDF
BA_O_Kovács_Kitti.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (327kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként “Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan” című témát választottam. A témaválasztás egyik fő oka az volt, hogy hasznos szakirodalmat hozzak létre a szakdolgozat írása során, mert úgy gondolom egy ilyen téma sok embert érinthet, és akár hasznos útmutatóként is szolgálhat, abban az esetben, ha az adott illető éppen egy egyéni vállalkozás indításán gondolkozik, így iránymutatásként, alapvető tudásként hasznos lehet.A dolgozat felépítése a következőként néz ki: elsőnek arról volt szó, hogy pontosan mi is az egyéni vállalkozás fogalma, számvitele, jelentősége belföldi viszonylatban, mik az előnyei, illetve hátrányai. Arról is szó volt, hogy kinek is éri meg egyéni vállalkozást indítania, illetve az ezzel járó szervezési és tervezési folyamatokról és az üzleti terv készítéséről is szó esett.Az alapok tisztázása után rátértem az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos teendőkre. Alapvető célom volt a szakdolgozat írása során, hogy átfogó képet adhassak az egyéni vállalkozók indításával kapcsolatos legfontosabb átgondolandó területeivel kapcsolatban, illetve a gyakorlati teendőket is ismertessem. Szakdolgozatomban nagy figyelmet szántam a három, ma Magyarországon választható adónemre: a kisadózó vállalkozások tételes adójára, az átalányadózásra és a vállalkozói jövedelem szerinti adózásra. A három adónemet az adóalanyiság kezdete, az adóalanyiság vége, az adóval kapcsolatos tudnivalók ismertetése szerint vizsgáltam, majd szó volt az egyéni vállalkozók számviteli nyilvántartásairól, különböző számviteli teendőkről a választott adónem függvényében.A szakdolgozatom végén egy saját összeállítású kérdőívet mutattam be, ezzel egyidejűleg pár jövőbeli kitekintést is tettem egy-egy adónemmel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a szakdolgozatom készítése során a meglévő ismeretek mellett rengeteg újabb tudással sikerült gazdagodnom. A választott szakdolgozati téma nekem is nagyon izgalmas volt, mivel a munkámból kifolyólag elég közel áll hozzám ez a terület, és én is szeretnék minél jobban fejlődni, új tudást felhalmozni, hogy a későbbiekben, minél magasabb szinten tudjak az egyéni vállalkozóknak segíteni, akár az indítás, működtetés, vagy a szüneteltetés, megszüntetést illetően. Úgy gondolom, hogy az imént felsoroltak közül az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos teendőket, tudnivalókat a szakdolgozatomban összefoglalhattam, lejegyezhettem saját magam és persze a későbbi olvasóim számára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kohulák Dominika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Török Martina Zsófia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, helyi iparűzési adó, KATA, SZJA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:18
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet