A Meló-Diák Taneszközcentrum Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetének elemzése

Fodor Anna Villő (2022) A Meló-Diák Taneszközcentrum Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Fodor_Anna_Villo_Zaro_dolgozat.pdf] PDF
Fodor_Anna_Villo_Zaro_dolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (415kB)
[thumbnail of Fodor _Anna_Villo_Zaro_dolgozati_osszefoglalas.pdf] PDF
Fodor _Anna_Villo_Zaro_dolgozati_osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (138kB)

Absztrakt (kivonat)

A sátoraljaújhelyi Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.-nél töltöttem a szakmai gyakorlatomat. A hónapok során rengeteg vállalati és könyvelői ismeretet sajátítottam el, valamint betekintést kaptam a gazdasági folyamatokba. A záró dolgozatomban a vállalkozás vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetét elemeztem 2018. és 2020. között.  A vállalkozás 1990-ben jött létre és taneszközök forgalmazásával foglalkozik. Jelenleg tíz fővel működik a cég sátoraljaújhelyi székhellyel. Három telephellyel rendelkezik, ebből kettő Sátoraljaújhelyen található és egy pedig Budapesten. Nagy raktárkészlete szinte egyedülállónak számít Magyarországon. A dolgozatomat a Meló-Diák Taneszközcentrum Kft. bemutatásával és tevékenységének ismertetésével kezdtem. Ezt követően a beszámolóról, fajtáiról és elemzéséről írtam. A harmadik fejezetben a mérleget taglaltam, majd adatait felhasználva vizsgáltam a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét különféle mutatószámok segítségével. A cég eszközeinek jelentős része a forgóeszközökből áll, azon belül is a készletekből, ami a vállalkozás tevékenysége miatt adódik. A forrás oldal vizsgálatánál kiderül, hogy a befektetett eszközöket fedezi a saját tőke, ami jónak tekinthető. A céget nem fenyegeti a csőd, mert magas a saját tőke állománya és a kötelezettségek csökkenő tendenciát mutatnak. A pénzügyi helyzet elemzéséből kiderül, hogy az adósságállományt tudja fedezni a saját tőke, a rövid lejáratú kötelezettségeket pedig a forgóeszközök. A készletek nagy hatással vannak az eredményekre. A negyedik fejezetben az eredménykimutatásról írtam, annak fogalmáról és részeiről. Az adatai segítettek elvégezni a jövedelmezőségi helyzet, hatékonyság és eredmény vizsgálatát. A jövedelmezőség helyzetnél egyik mutató sem lett negatív a vizsgált évek során, viszont magas értékeket sem mutatnak. A hatékonyság elemzésénél a tárgyi eszközök hatékonysága 2020-ra közel a négyszeresére nőtt a 2018-as értékhez képest. Az eredmény vizsgálatánál negatív értékek jöttek ki a pénzügyi műveletek eredményénél, azonban összességében tekintve szerencsére pozitív lett az eredmény.  2019-ben alacsonyabb arányok figyelhetőek meg a mutatóknál, amik a koronavírus miatt alakultak ki. A járványhelyzet elején az iskolák átálltak az online oktatásra és nem rendeltek taneszközöket, ami a vállalkozás prioritása. 2020-ra viszont rendeződni kezdett a helyzet és azóta is fenn tudja tartani magát a vállalkozás.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vrancsik Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: jövedelmezőség elemzése, vállalatelemzés, vállalkozás mérlegének bemutatása, vállalkozások pénzügyei, vállalkozói vagyon
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:18
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet