A Lindström Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése több év beszámolói alapján

Fábiánné Pandur Kitti (2022) A Lindström Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Fabianne_Pandur_Kitti_VSRPQS.pdf] PDF
Szakdolgozat_Fabianne_Pandur_Kitti_VSRPQS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Fabianne_Pandur_Kitti.pdf] PDF
BA_O_Fabianne_Pandur_Kitti.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (324kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom keretében a Lindström Kft. működésének eredményességét mutattam be, a Vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének 2018-2020 közötti változásait vizsgálva. A 2018, 2019 és 2020-as évek beszámolóit alapul véve külső mérlegelemzőként igyekeztem rámutatni arra, milyen sikerességgel működött az elmúlt pár évben ez az általam választott gazdasági társaság. A vállalkozások vagyoni helyzetének átfogó elemzésekor mind az aktívák, mind a passzívák szerkezetét vizsgálni szükséges. A Lindström Kft. eszközeinek struktúrája a vizsgált években átrendeződött. A forgóeszköz-dominanciát 2020-ra a tartós eszközök túlsúlya vette át. Ennek hátterében a Vállalat törökszentmiklósi telephelyébe történő nagy beruházás állt. Pénzügyi helyzetének vizsgálatakor szembetűnő volt, hogy a Lindström Kft-t a vizsgált években az eladósodottság egyáltalán nem jellemezte (adósságállománya nem is volt) és likviditási gondok sem léptek fel. Habár a koronavírus járvány megjelenésekor a likviditási rátákban erőteljes negatív változás volt megfigyelhető, még így is az elvárt értékek felett találhatók a mutatók. A Társaság pénzügyi helyzetének feltérképezéséhez kapcsolódó cash flow kimutatásának vizsgálatához táblázatot készítettem, melynek elemzésével egy folyamatosan fejlődő, „egészséges” vállalkozás képe jelent meg. Az adatokból kiolvashatóvá vált, hogy a Lindström Kft. forrásainak nagy része a folyamatos működés keretében képződött, s felhasználásukra a befektetési tevékenységnél került sor. A Vállalat jövedelmezőségét számos mutatóval lehet alátámasztani. A Lindström Kft. mutatóinak számításakor 2018-ról 2020-ra túlnyomórészt növekedést láthattunk, de akadt pár érték, ami enyhén csökkent (pl.: a ROE és a komplex jövedelmezőségi mutatók). Dolgozatomban a Társaság vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi elemzése után a gazdasági hatékonyságra is kitértem. A termelési érték kategóriák és a hozzáadott érték folyamatos növekedése mellett az élőmunka- és a bérhatékonyság kivételével a hatékonysági mutatók egyértelmű csökkenése figyelhető meg 2018-ról 2020-ra, mely figyelemfelhívó, s célszerű lenne további részletesebb elemzés alá venni ezt a területet. Számításaim eredményeként egy folyamatosan növekedő Vállalat körvonalazódott ki, mely a COVID-19 világjárvány berobbanásával kisebb mértékben ugyan, de tovább fejlődött.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hatékonyság elemzése, jövedelmezőségi helyzet, pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet, vállalkozás komplex elemzése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet