Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft-n keresztül

Gráczol-Horváth Nikolett (2022) Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft-n keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of DLXDSY_Gráczol-Horváth Nikolett_szakdolgozat.pdf] PDF
DLXDSY_Gráczol-Horváth Nikolett_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Gráczol-Horváth_Nikolett.pdf] PDF
BA_O_Gráczol-Horváth_Nikolett.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (204kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja az volt, hogy a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságon keresztül mutassam be a nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeit. Először a szakirodalmi háttérből dolgozva összehasonlítottam a civil szervezeteket (a civil társaság, az egyesület és az alapítvány) az alapításuk, működésük és jellemzőik szerint. Részletesen megvizsgáltam a nonprofit szervezeteket is ugyanebből a szemszögből. Ezután bemutattam a nonprofit szervezetek számviteli kötelezettségeit a 2000. évi C. törvény szabályai szerint. Kitértem az egyéb jelentési kötelezettségekre is. Dolgozatomban megvizsgáltam a nonprofit szervezetek hazai helyzetét, melyek száma az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent. Ezt követően ismertettem a Nemzeti Táncszínház gazdálkodását, általános működését, szervezeti felépítését és egyéb általános információkat a társasággal kapcsolatban. A társaság 2016-2020-as eredménykimutatásait, azon belül a bevételeit és ráfordításait is elemeztem. Ezután a Táncszínház beszámolójáról és egyéb jelentési kötelezettségeiről írtam. A Nemzeti Táncszínházra is az általános számviteli szabályok vonatkoznak. A társaság kettős könyvvitelt vezet és éves beszámolót készít, ami saját választása, üzleti éve a naptárival azonos. A beszámolóból kiemeltem a társaság mérlegét, és azon belül a mérlegfőcsoportok arányainak változását vizsgáltam 2016-ról 2020-ra, valamint a kimagasló értékeket részleteztem. Leírtam pontokba szedve a társaság beszámoló készítésének menetét is. Végezetül készítettem egy interjút a Nemzeti Táncszínház gazdasági vezetőjével. Az interjúban kitértünk a vezető feladataira, motivációjára, a jó vezető tulajdonságaira, a hosszútávú céljaira. Kikértem a véleményét a Színház stratégiájáról, folyamatairól, modernizációs és digitalizációs víziójáról, a beszámoló készítésének hatékonyságáról és annak benyújtásának működéséről, valamint a koronavírus hatásairól.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Hevesi Dorottya
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló, civil szervezetek, gazdálkodás, közhasznú társaság, nonprofit szervezet(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet