Részvénykibocsátás, mint vállalatfinanszírozási forma, az ESG befektetések teljesítményének és a befektetők motivációinak bemutatása

Bóka Dominika (2022) Részvénykibocsátás, mint vállalatfinanszírozási forma, az ESG befektetések teljesítményének és a befektetők motivációinak bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bóka_Dominika_U06PWA_Szakdolgozat.pdf] PDF
Bóka_Dominika_U06PWA_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Bóka_Dominika.pdf] PDF
BA_O_Bóka_Dominika.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (204kB)

Absztrakt (kivonat)

A 21.században elengedhetetlen, hogy a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel és a társadalommal foglalkozzunk. Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, az ózonréteg kilyukadása mind egy globális probléma, ami minden egyes emberre és ágazatra kiterjed. Változást csak akkor tudunk benne elérni, ha együttesen mindenki törekszik, hogy elérjük. Szakdolgozatom összefoglalja a vállalatfinanszírozási lehetőségek közül a részvénykibocsátást, a fenntarthatóságot általánosságban és legfőképpen az ESG szemléletét és az ESG befektetések elemzéseit. Elsősorban fontosnak tartottam ismertetni a részvénykibocsátást és a tőzsdét, hiszen minden befektetésnek ez az alapja, így természetesen az ESG befektetéseknek is. Az ESG az angol Enviromental, Social, és Governance szavaknak a rövidítése, ami magyarul környezet, társadalom és irányítást jelenti. A befektetési szférában itt jelenik meg a fenntarthatóság. Ennek kialakulásában segédkezett az ENSZ a fenntarthatósági célok kitűzésével, a Taxonómia rendelet és több más vállalatrendszerekre kiterjedő szabályozás. Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a fenntartható befektetések és a felelős befektetők főleg a fejlett országokban azon belüli is leginkább Európában. Kérdőíves kutatásomban azt vizsgáltam, hogy hazai lakossági befektetők körében mennyire ismert már az ESG, mint fogalom és ezen befektetések is. A vizsgálat során olyan kérdésekre kerestem a választ, hogy a befektetők fontosnak tartják e pénzügyi döntéseik során a cég tevékenységét megvizsgálni környezeti vagy a társadalmi szempontból vagy esetleg rendelkezik-e a kitöltő ESG befektetéssel. Amennyiben igen, akkor mi motiválta abban, hogy fenntartható alapba invesztáljon, ha pedig nem, akkor annak milyen okai lehetnek, csupán nem érdeklik ezek az elvek, vagy esetleg nem is hallott róluk? A reprezentatív kutatásomból, arra a következtetésre jutottam, hogy Magyarországon, a lakosság körében még csak felmenő ágon vannak az ESG befektetések. Végül a már meglévő ESG alapok teljesítményét vizsgáltam. Hiába kap egyre nagyobb szerepet a fenntarthatóság a befektetési döntéseknél, akkor is a hozam a legfontosabb minden befektető számára. Nélkülözhetetlen, hogy ezek az alapok is jól teljesítsenek, hiszen csak így tudnak fennmaradni a piacon. A vizsgált ESG befektetések  Amerika leghíresebb indexeihez viszonyítva is jól teljesítenek. Ennek köszönhetően az ESG alapok népszerűsége tovább növekedhet, hiszen a magas hozam miatt olyanok is helyezhetik ide a pénzüket, akiknek nem igazán fontosak az ESG alapelvei.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK
Katona Richárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befektetés, befektetési alap(ok), ESG befektetések, fenntarthatóság, társadalom
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet