A Pepco Hungary Kft. tevékenységének átfogó vizsgálata

Antal Jázmin (2022) A Pepco Hungary Kft. tevékenységének átfogó vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Antal Jázmin_Záródolgozat.pdf] PDF
Antal Jázmin_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 05..

Download (895kB)
[thumbnail of Antal Jázmin_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Antal Jázmin_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (142kB)
[thumbnail of Antal Jázmin_Záródolgozati összefoglalás.pdf] PDF
Antal Jázmin_Záródolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 05..

Download (164kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témájaként a Pepco Hungary Kft. (továbbiakban a Társaság) tevekénységének átfogó vizsgálatát választottam. Szakmai gyakorlatomat a Társaságnál töltöttem, ahol gyakornokként tevékenykedek, ezen okból kifolyólag döntöttem az átfogó vizsgálat mellett. A dolgozatom első része a Társaság bemutatásával kezdődik, melyben egészen a kezdetektől részleteztem a növekedésüket és fejlődésüket. A Társaság az évek alatt egy folyamatosan bővülő és fejlődő diszkonthálózattá alakult. A dolgozatom második részében vertikális elemzést alkalmaztam, és három évi beszámolót elemeztem. A gazdálkodási vizsgálat általában vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi- és hatékonyság helyzet alapján történik. Az analízist eszköz és forrás oldal vizsgálatával indítottam, majd mutatószámokat képeztem. Három főbb részre tagoltam dolgozatom: ·       Vagyoni helyzet vizsgálata ·       Pénzügyi helyzet vizsgálata ·       Jövedelmezőségi helyzet vizsgálata A vagyoni helyzethez a befektetett eszközök fedezettségét és mutatószámokat használtam. A tőkeerősséget, tőkefeszültséget és a kötelezettségek arányát vizsgáltam. A Társaságnak nincs szüksége külső források igénybevételére, mivel saját tőkéje évről évre nő. Összességében elmondható, hogy a Társaság stabil anyagi háttérrel rendelkezik. A pénzügyi helyzet elemzéséhez likviditási mutatókat számoltam, majd a nettó forgótőke évenkénti való változását is megvizsgáltam. Minden évben pozitív eredmény látható a elemzés során, ami arról ad tájékoztatást, hogy a fizetőképességük rendben van. A Társaság likvidnek tekinthető, mivel, ha bármilyen nem várt kiadásra sor kerül, eleget tud tenni kötelezettségei kifizetésének. A Társaság nem rendelkezik hosszú és hátrasorolt kötelezettségekkel, igy az adósságállomány változását nem elemeztem. Az eredménykimutatás elemzéséhez az árbevétel-arányos és eszközaranyos jövedelmezőséget használtam, emellett a tőkearányos adózás előtti és adózott eredményt szintén analizáltam. Ehhez ROA és ROI mutatót számoltam, és a teljes vagyonra figyeltem meg a profitot. A hatékonyság vizsgálatát a nettó termelési érték levezetésével, majd komplex és parciális hatékonysági mutatók segítségével végeztem el. A hatékonyság romlásával összeköthető a 2020-as covid járvány, hiszen ebben az évben jelentek meg először az egész országra kiterjedő korlátozások. A nyitvatartási idő lerövidült, és az épületben tartózkodók száma is meghatározott volt. Ezen események következtében jöhetett létre csökkenés. Végezetül összegeztem az analízisemből levont konklúzióimat és észrevételeimet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Molnár Nóra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: átfogó vizsgálat, hatékonyság vizsgálat, jövedelmezőségi helyzet, likviditás, Pepco Hungary Kft., pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet