Az ellátásilánc-menedzsment szerepe és teljesítménye javítása fontossága egy vállalkozás szemszögéből

Banai Dominik Balázs (2022) Az ellátásilánc-menedzsment szerepe és teljesítménye javítása fontossága egy vállalkozás szemszögéből. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Banai Dominik Balázs.pdf] PDF
Szakdolgozat-Banai Dominik Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (267kB)
[thumbnail of Banai Dominik szakdolgozat összefoglaló.pdf] PDF
Banai Dominik szakdolgozat összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 06..

Download (248kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom címe „Az ellátásilánc-menedzsment szerepe és teljesítménye javítása fontossága egy vállalkozás szemszögéből”. Azért választottam ezt a témát, mert személyes érintettségem is van benne, illetve mert ezt a területet gondolom az egyik legfontosabbnak a vállalatok életében, mely még inkább igaz a COVID járvány kitörése óta. Dolgozatom szakirodalmi részében áttekintem a szükséges fogalmakat, külön bontva magát az ellátási láncot először, majd a menedzsmentjét saját fejezetben, ezek után pedig a koronavírus hatásairól készült elemzéseket is bemutatva. Kutatásom fő célja tehát az ellátásilánc-menedzsment fontosságának vizsgálata, szerepének bemutatása, melyet az alábbi hipotézis alapján teszek meg: „az ellátási lánc menedzsment szerepe az egyik legfontosabb eleme a vállalatok életének, amely egyre inkább fel is értékelődik.” Az alábbi négy kutatási kérdés segítségével végeztem a munkámat: Valóban az ellátásilánc-menedzsment az egyik legfontosabb és egyre kritikusabb része a vállalatok életének? Mely szervezeti egységek függnek össze az ellátásilánc-menedzsmenttel? Milyen eszközökkel lehet javítani az ellátásilánc-menedzsmentet? A Covid-19 járvány miben és hogyan befolyásolta az ellátásilánc-menedzsmentet, miként kellett alkalmazkodni a járvány által létrejött helyzetekhez? Kutatásom során primer illetve szekunder módszereket is alkalmaztam, előbbi mélyinterjúkat jelentett a Helit Kft. képviselőivel, különböző területekről, név szerint: logisztika, értékesítés, raktár, vezetőség, beszerzés. Ezeket kiegészíteni pedig a szekunder adataim fogják, amelyeket elsősorban a vállalat éves beszámolóiból szedtem össze. Kutatási kérdéseimet fejezetenként bemutatva elemeztem őket az eredmények által. Konklúzióként elmondható, hogy valóban az ellátásilánc-menedzsment a vállalatok életének egyik legfontosabb eleme, amelynek szerepét a COVID járvány valóban növelte, mivel felfedte sérülékenységét. A terület sok mindent hordoz magában, és a vállalat minden egysége részt vesz a folyamatban valamilyen szinten, ez pedig a Helit-nél kiváló kooperációval valósul meg. A jövőben fontos az ellátási lánc rugalmassá tétele, az automatizáció, munkaerő növelése, alkalmazkodóképesség, innováció által, mindig készen állva egy újabb hasonló válságra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fülöp Sándor
Belső
óraadó tanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Sipos Dávid
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cégteljesítmény, ellátási lánc - ellátó hálózat, ellátások, élelmiszer-ellátás, élelmiszer-kereskedelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet