ORLEN Unipetrol Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Környei Dávid (2022) ORLEN Unipetrol Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of ORLEN Unipetrol Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján.pdf] PDF
ORLEN Unipetrol Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (43kB)
[thumbnail of Szakdolgozat összefoglalás.pdf] PDF
Szakdolgozat összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. Május 11..

Download (198kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom megírásának idején az egyetem mellett könyvelő gyakornokként dolgozom, így a számvitel, a könyvelés és a beszámolók áttekintése a mindennapjaim részét képezik. Partnereink közé tartozik az ORLEN Unipetrol Hungary Kft. is, amely piacvezető a magyarországi üzemanyagkereskedelem piacán. Mivel a céggel napi kapcsolatot ápolunk a könyvelendő anyagok és tanácsadások miatt, így a szakdolgozatom megírásához is a céget választottam. Ennek eredményeképpen kezdtem el értékelni az ORLEN Unipetrol Hungary Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét, 2018 és 2020 között. A vállalkozás kereskedelmi tevékenysége megmutatkozott a befektetett eszközök és a forgóeszközök összehasonlításánál is. Mivel nem termelő tevékenységet végez, így kevesebb tárgyi eszközzel, és több készlettel rendelkezik. Viszont, ha az IFRS szerint vezetné a könyveit, akkor a tárgyi eszközök összetétele máshogy nézne ki. A vagyoni helyzet vizsgálata során megállapítható volt, hogy az anyavállalattal fennálló CashPool rendszer miatt a vállalat látszólagosan kevés pénzeszközzel rendelkezik, és a likviditása is elég alacsonynak tekinthető. Az interjú elkészítése során viszont kiderült, hogy a rendszer megszűnésével ez az állapot változni fog, így a következő évek mérlegeiben már valósabb adatot kaphatunk a vállalat helyzetéről ilyen tekintetben. Ez a rendszer adja a rövid lejáratú kötelezettségek legnagyobb részét, hosszú lejáratú kötelezettséggel pedig nem rendelkezik a cég. A COVID-19 világjárvány eleinte negatív hatással volt a vállalkozás eredményére a bevezetett intézkedések miatt, viszont 2020-ra az enyhítések hatására egy rekord forgalmú évet tudott zárni a cég. A vizsgált évek során a vállalkozás bevételei, és ezzel együtt a különböző eredményei növekvő tendenciát mutatnak, így arra következtethetünk, hogy ez az expanzió a következő években is folytatódhat, ha nem következik be egy jövőbeli nem várt esemény a világ gazdaságában, amely az üzemanyag piacra is jelentős hatást gyakorolna.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK
Varga Ernő
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló, elemzési módszerek, eredménykimutatás, mérleg, üzemanyagpiac
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:16
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet