Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Dobi Ivett (2022) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Dobi Ivett_Záródolgozat.pdf] PDF
Dobi Ivett_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Dobi Ivett_Összefoglalás.pdf] PDF
Dobi Ivett_Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (208kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatom az egyéni vállalkozás indításáról, az ezzel kapcsolatos teendőkről szól. A dolgozat célja, hogy megismertessem és megismerhessem az egyéni vállalkozások működését a kezdetektől, a folyamatokon keresztül egészen a végéig. Ebből adódóan a dolgozatom elején az egyéni vállalkozó kilétével foglalkozom. Ez alatt az értendő, hogy a 2009. évi CXV. törvényt az egyéni vállalkozóról elemzem és feldolgozom. Ismertetem az egyéni vállalkozó fogalmát, majd a jogszabályt és a rendelkezéseit kifejtem. Ezt követően a vállalkozás elindításával foglalkozom. Például az Ügyfélkapun keresztüli elindítással, a kitöltendő, benyújtandó dokumentumokkal, fontos adatokkal. A következő témakörben a vállalkozói tevékenységről írok. Itt bemutatom, hogy milyen esetekben szünetel vagy szűnik meg a vállalkozás. Egy rövidebb fejezetben a vállalkozások ellenőrzésének miértjét és ennek jelentőségét fejtem ki. Végül pedig egy kutatómunkával mutatom be az egyéni vállalkozás és a tevékenységeinek népszerűségét. Ez egy 6 évet átölelő, ábrákkal, diagramokkal szemléltetett kutatómunka, ami KSH adatainak felhasználásával jött létre. A következő nagy témakör az egyéni vállalkozó adózása. Itt elsősorban bemutatom a lehetőségeket. Tehát a KATA adózást, az átalányadót és a vállalkozói jövedelemadót. Ebben a részben külön-külön kifejtem, hogy a különböző adózási lehetőségek mit takarnak, milyen kötelezettségekkel járnak stb. Ehhez az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról és a 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról elnevezésű törvényeket használom fel. Ez után a helyi adóknak is szántam fejezetet. Itt a kommunális adóról és az iparűzési adóról írok. A következő fejezet az ÁFA és az alanyi mentességről szól. Ebben a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról nevű törvényt elemzem, majd az alanyi mentesség lehetőségéről írok kiegészítve a saját véleményemmel és meglátásaimmal. Ez után pedig az áfa bevallási kötelezettségnek szántam egy fejezetet. A következő nagy fejezet a számvitelről szól. Ebbe tartoznak külön kisebb fejezetekre bontva a számvitel területei, az egyéni vállalkozó számvitele, a kettős és egyszeres könyvvitel egyszerűbb könyvelésekkel bemutatva. Ez után a tárgyi eszközöket, ennek fajtáit, a nyilvántartásukat és az ezzel kapcsolatos teendőket (például az értékcsökkenés elszámolását, év végi értékelést) ismertetem. Az utolsó, rövidebb fejezet pedig az év zárásáról szól. Zárásképp pedig összegzés szerűen összefoglaltam a záródolgozat tartalmát, megfogalmaztam a saját véleményem és a levont következtetéseket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adó(k), egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, könyvvezetés, számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:15
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet