A gazdasági válság megjelenése egy vállalkozás finanszírozási szerkezetében

Angyal Gréta (2022) A gazdasági válság megjelenése egy vállalkozás finanszírozási szerkezetében. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of Angyal Gréta_szakdolgozat.pdf] PDF
Angyal Gréta_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Angyal_Gréta.pdf] PDF
BA_O_Angyal_Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (156kB)

Abstract

Kutatásom fő kérdése, hogy miként érintette a COVID-19 válság az általam választott cég, a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. működését. Elemzésem során fontos tényezők a korábbi gazdasági válságok hatásai is, mert azok nagyban befolyásolták a vállalat szerkezetét, tevékenységét. Dolgozatom két fő részre oszlik. Az első részben ismertetem az általam választott különböző válsághelyzeteket és azok hatásait. A 2008-as gazdasági világválságot, a Volkswagen emissziós botrányt, ami az autóiparban okozott problémákat, illetve a COVID-19 világjárvány által okozott gazdasági válságot. Továbbá említésre kerülnek olyan események a 2019, 2020 és 2021-es évekből, amelyek hatással voltak az általam elemzett vállalat, a Büttner Kft. gazdálkodására. Ilyenek a Szuezi-csatornában megrekedt Ever Given konténerszállító hajó, a chipellátásban jelentkező hiány, illetve egy partneri kapcsolatban álló vállalat felé a megszokottnál nagyobb értékben elszámolt elengedett követelés. A második részben pedig különböző mutatószámok segítségével elemzem a korábban említett események hatásait. A vizsgált időszak 2015-ös évtől 2020-as évig tart, mivel a pandémia kirobbanásakor még mindig érzékelhetőek voltak az emissziós botrány hatásai. A 2021-es évre vonatkozóan a kutatásom alatt még nem álltak rendelkezésemre a megfelelő adatok. A mutatószámok között szerepelnek például eszköz- és tőkeszerkezeti mutatók, jövedelmezőségi mutatók, forgási idők stb. Továbbá röviden ismertetem a vállalatra vonatkozó szakágazati adatokat az Orbis adatbázis adatai alapján. Rangsort állítva elemzem a vállalatokat a foglalkoztatottak száma, és a 2020-as év mérlegfőösszege alapján. További összevetésre kerül pár általam választott mutatószám (a korábban vizsgált Büttner Kft. mutatói közül) az ágazati átlaggal. Végkövetkeztetésként szerepel, hogy a 2008-as világválság után, pár év leforgása alatt, újra produkálni tudta a válság előtti eredményeket a vállalat. A legnagyobb vesztesége ebben az időszakban a korábban említett partneri kapcsolatban álló vállalat hanyatlása volt, amelyből eredően napjainkban nagy mértékű elengedett követelést kellett elszámolnia. A Volkswagen botrány hatásai miatt lelassult az ágazat, így a Büttner Kft. növekedése is. A COVID-19 járvány tovább nehezítette a vállalat működését. A 2019-2020-as évekre komolyabb pénzügyi és likviditási gondok jelentkeztek a cég gazdálkodását illetően. Azonban a vállalatnál tudatos és átgondolt intézkedések eszközölésével igyekeznek visszaszerezni a stabilitást. A gyors lereagálása az eseményeknek és a korábbi válságok alatt szerzett tapasztalatok jó esélyt biztosítanak, hogy a Büttner Kft. teljesen kilábaljon a jelenlegi kedvezőtlenebb helyzetéből.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Gyulai László
Belső
óraadó tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Kocsis István
Külső
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: 2008-as válság, beszámoló(k) elemzése, cégelemzés, gazdasági válság(ok), koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2022. Oct. 11. 10:15
Last Modified: 2022. Oct. 11. 10:15

Actions (login required)

View Item View Item