A Fundamenta Lakáskassza Kft. hálózati vezetőinek kompetencia vizsgálata

Domboróczki Rita (2022) A Fundamenta Lakáskassza Kft. hálózati vezetőinek kompetencia vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of SZTK_SZAKDOLGOZAT_DOMBOROCZKI_RITA_DHYPGJ.pdf] PDF
SZTK_SZAKDOLGOZAT_DOMBOROCZKI_RITA_DHYPGJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (327kB)
[thumbnail of SZTK_O_DOMBOROCZKI_RITA.pdf] PDF
SZTK_O_DOMBOROCZKI_RITA.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (454kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat készítése közben az volt a cél, hogy jobban megismerjem a kompetenciák rendszerét, átlássam a vezetői stílusokat és szerepeket, valamint felismerjem a vezetők által használt kompetenciákat. Válaszokat kerestem arra, hogy milyen vezetői kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki vezető legyen a Fundameneta Lakáskassza vezetői hálózatában? Megvizsgáltam, hogy a hálózat felső és közép vezetése más kompetenciákat használ-e vezetői tevékenysége során? A szakdolgozat első fejezete a bevezetést tartalmazza, amelyben személyes kötődésemet fogalmazom meg a témaválasztással kapcsolatban és a dolgozat célját határozom meg. A második, harmadik, negyedik fejezetekben a témához kapcsolódó elméleti hátteret mutattam be, kitérve a vezető szerepére, a vezetési szerepekre és stílusokra, definiáltam a kompetencia fogalmát több szakirodalom alapján, áttekintettem a kompetenciák csoportosítását és a kompetenciamenedzsment részeit. Az utolsó elméleti fejezetben kitértem a kompetenciák a vezetésben témára és bemutatásra kerültek a vezetői kompetenciák, ezen belül a közép- és felsővezetők közötti különbségek. Foglalkoztam az érzelmi intelligencia vezetésben betöltött szerepével és több a témában elvégzett középvezetőkről végzett kutatás bemutatásra került. Az ötödik fejezetben ismertettem a saját primer kutatásomat. Feltettem a kutatási kérdéseimet, bemutattam a kérdőívem elkészítési metódusát, a megkérdezett vezetők elérésének módszerét, és a benne szereplő kompetenciákat, azok meghatározásával. A hatodik fejezetben a primer kutatás eredményei mutattam be és elemeztem őket. A szocio- és demográfiai eredményeket diagramokkal szemléltettem. A kompetenciákra vonatkozó eredményeket, melyeket 110 vezető munkatárs válaszaiból szűrtem le, részletesen elemeztem táblázatban és oszlopdiagrammal szemléltetem az eredményeket. Ezt mind a középvezetők, mind a felsővezetői csoportok körében elvégeztem. A szakdolgozat központi kérdésére (Melyek a legszükségesebb kompetenciák a Fundamenta Lakáskassza vezetőinek munkájuk során?) a primer kutatás alapján a következő választ kaptam: motivációs képesség, felelősségtudat, strukturált gondolkodásmód, terhelhetőség, elkötelezettség, teljesítményorientáltság. A dolgozat végén levontam a témafeldolgozás közben kialakult következtetéseim és javaslatokat tettem az esetleges fejlesztési lehetősségekre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti és HR menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dávid Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Szászvári Karina Ágnes
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: kompetencia, vezetés, vezetéselmélet, vezetői készség, vezetői kompetencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:15
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet