A Fundamenta Lakáskassza Kft. hálózati vezetőinek kompetencia vizsgálata

Domboróczki Rita (2022) A Fundamenta Lakáskassza Kft. hálózati vezetőinek kompetencia vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of SZTK_SZAKDOLGOZAT_DOMBOROCZKI_RITA_DHYPGJ.pdf] PDF
SZTK_SZAKDOLGOZAT_DOMBOROCZKI_RITA_DHYPGJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (327kB)
[thumbnail of SZTK_O_DOMBOROCZKI_RITA.pdf] PDF
SZTK_O_DOMBOROCZKI_RITA.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (454kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat készítése közben az volt a cél, hogy jobban megismerjem a kompetenciák rendszerét, átlássam a vezetői stílusokat és szerepeket, valamint felismerjem a vezetők által használt kompetenciákat. Válaszokat kerestem arra, hogy milyen vezetői kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki vezető legyen a Fundameneta Lakáskassza vezetői hálózatában? Megvizsgáltam, hogy a hálózat felső és közép vezetése más kompetenciákat használ-e vezetői tevékenysége során? A szakdolgozat első fejezete a bevezetést tartalmazza, amelyben személyes kötődésemet fogalmazom meg a témaválasztással kapcsolatban és a dolgozat célját határozom meg. A második, harmadik, negyedik fejezetekben a témához kapcsolódó elméleti hátteret mutattam be, kitérve a vezető szerepére, a vezetési szerepekre és stílusokra, definiáltam a kompetencia fogalmát több szakirodalom alapján, áttekintettem a kompetenciák csoportosítását és a kompetenciamenedzsment részeit. Az utolsó elméleti fejezetben kitértem a kompetenciák a vezetésben témára és bemutatásra kerültek a vezetői kompetenciák, ezen belül a közép- és felsővezetők közötti különbségek. Foglalkoztam az érzelmi intelligencia vezetésben betöltött szerepével és több a témában elvégzett középvezetőkről végzett kutatás bemutatásra került. Az ötödik fejezetben ismertettem a saját primer kutatásomat. Feltettem a kutatási kérdéseimet, bemutattam a kérdőívem elkészítési metódusát, a megkérdezett vezetők elérésének módszerét, és a benne szereplő kompetenciákat, azok meghatározásával. A hatodik fejezetben a primer kutatás eredményei mutattam be és elemeztem őket. A szocio- és demográfiai eredményeket diagramokkal szemléltettem. A kompetenciákra vonatkozó eredményeket, melyeket 110 vezető munkatárs válaszaiból szűrtem le, részletesen elemeztem táblázatban és oszlopdiagrammal szemléltetem az eredményeket. Ezt mind a középvezetők, mind a felsővezetői csoportok körében elvégeztem. A szakdolgozat központi kérdésére (Melyek a legszükségesebb kompetenciák a Fundamenta Lakáskassza vezetőinek munkájuk során?) a primer kutatás alapján a következő választ kaptam: motivációs képesség, felelősségtudat, strukturált gondolkodásmód, terhelhetőség, elkötelezettség, teljesítményorientáltság. A dolgozat végén levontam a témafeldolgozás közben kialakult következtetéseim és javaslatokat tettem az esetleges fejlesztési lehetősségekre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti és HR menedzsment

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: kompetencia, vezetés, vezetéselmélet, vezetői készség, vezetői kompetencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:15
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet