Logisztikai költségcsökkentés a Henkel szállítmányozási területén

Bozár Luca (2022) Logisztikai költségcsökkentés a Henkel szállítmányozási területén. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Bozár_Luca-A6IPUU.pdf] PDF
Szakdolgozat-Bozár_Luca-A6IPUU.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 09..

Download (800kB)
[thumbnail of Bozár-Luca_szakdolgozat-titkosítási-kérelem.pdf] PDF
Bozár-Luca_szakdolgozat-titkosítási-kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (576kB)
[thumbnail of BA_O_Bozár_Luca.pdf] PDF
BA_O_Bozár_Luca.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 09..

Download (173kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom során a Henkel Lengyelországban található építőipari terület szállítmányozási területén dolgozhattam annak érdekében, hogy különböző logisztikai költségcsökkentő megoldásokat találhassak a terület számára. A téma aktualitása abból adódik, hogy a terület logisztikai tevékenysége az elmúlt években rengeteg felesleges költséget generált, és mivel a logisztikai költségek legjelentősebb részét a szállítmányozási tevékenységek teszik ki, ezért elsősorban annak optimalizálására fókuszáltam. A szállítmányozás nem megfelelő működése főként abból adódott, hogy azok az áruk, amelyek részrakományként kerültek kiszállításra, sokkal több költséget generáltak, mint a teljes vagy gyűjtő rakományként szállított áruk, habár a részrakományok mennyiségbeli eloszlása a legkevesebb a három szállítási típus közül. Ennek okán az elsődleges költségcsökkentési módszer, amellyel foglalkoztam, az a részrakományok gyűjtő rakománnyá való alakítása volt, ennek megvalósításához kerestem különböző optimális csoportosítási lehetőségeket, valamint további alkalmazható logisztikai költségcsökkentő megoldásokat is kerestem a cég számára. Ezen felül arra is választ szerettem volna kapni, hogy az optimális megoldások megtalálásában a vállalat különböző funkcióinak milyen szerepe van, és hogy milyen hatással van a vevőkre és a költségekre. A költségcsökkentés megoldásához elsősorban a témához kapcsolódó elméleti anyagokat dolgoztam fel a megfelelő logisztikai és szállítmányozási háttértudás biztosítása érdekében, különböző magyar és külföldi szakirodalmakkal és szakcikkekkel. Folytatásképpen a Henkel története, szervezeti felépítése és az építőipari területe került bemutatásra, majd a vizsgált lengyelországi építőipari terület és annak szállítmányozása is ismertetésre került. Mindezek után bemutattam a Henkel által felhasználásra bocsátott adatait, melyek alapján sor került a vevők rendelési szokásainak vizsgálatára, a rendelt súlymennyiségek, vevőnkénti szállítási költségek, szükséges raklapok száma és a szállításhoz szükséges kamionszámok alapján, szállítási típusonként és vevői szegmensek szerinti eloszlás tekintetében is. Ezt követően a szállítási költségek is elemzésre kerültek, ugyancsak szállítási típusonként, raktárok közötti eloszlás és Lengyelország irányítószámai közötti eloszlásuk alapján. Az elemzések után a részrakományok különböző csoportosítási módszereit vizsgáltam meg, majd az optimális megoldás hatásait elemeztem az általam kiválasztott három vevő kamionszámain és szállítási költségein keresztül. Végezetül pedig megfogalmaztam a különböző logisztikai költségcsökkentési javaslataimat a cég lengyel építőipari terület szállítmányozásának részére, majd a terület szakmai vezetőjével tartott szakmai beszélgetés keretében azok alkalmazhatóságának megvalósíthatóságát vizsgáltam meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Erdős-Nagy Mariann
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Szabó László
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Henkel, költségcsökkentés, logisztika, részrakomány, szállítmányozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:15
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet