Gyorskereskedelem és utolsó mérföldes ételkiszállítás: rendszerek, lehetőségek és kihívások

Gyuricza Ákos (2022) Gyorskereskedelem és utolsó mérföldes ételkiszállítás: rendszerek, lehetőségek és kihívások. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Gyuricza_Ákos_szakdolgozat.pdf] PDF
Gyuricza_Ákos_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítás.pdf] PDF
titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (714kB)
[thumbnail of BA_O_Gyuricza_Ákos.pdf] PDF
BA_O_Gyuricza_Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 11..

Download (326kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom elején megfogalmaztam egy kutatási kérdést, amit több szempontból vizsgáltam. A kérdés így hangzik: Az online ételrendelés és bevásárlás népszerűségének növekedését, valamint a szférában tapasztalható szezonalítást és bizonytalanságot hogyan tudja lekövetni egy magyarországi étel- és bevásárlásrendelő platform logisztikája? A szakdolgozat célja a kutatási kérdés vizsgálata és megválaszolása.Szakdolgozatom írása során, a bevezetést követő, második fejezetben megvizsgáltam, elemeztem az étel- és bevásárláskiszállítás piac környezetét, sajátosságait, növekedése mögött rejlő trendeket, folyamatokat. Ilyen folyamat például a fogyasztói szokások megváltozása, ami kihatással van a szolgáltató vállalatok működésére, ugyanis a vállalatok próbálják lefedni az újonnan megjelenő igényeket. Vizsgáltam továbbá a platformvállalatok logisztikai működését biztosító futárflották munkavállalói ökoszisztémájának felépítését, előnyeit, hátrányait. Itt, az előnyöknél elemzéseimben a munkavállalók nagyfokú szabadsága, valamint a vállalatok alacsony kötelezettségei jelennek meg többek között, illetve a hátrányoknál a munkavállalók gyenge szociális védőhálója kap hangsúlyosabb szerepet.Ezután, a harmadik fejezetben egy magyarországi étel- és bevásárlásrendeléssel és szállítással foglalkozó vállalat1 piaci helyzetét, logisztikai operációjának működését elemeztem, ahol kiemelt figyelmet fordítottam a logisztikai rendszerek működésének fejlesztendő területeire, valamint a logisztikai működés szűk keresztmetszeteire és azoknak lehetséges megoldásaira. (pl.: futárigény tervezés fejlesztése, esőkalkulátor, futárhiány) A logisztikai operáció elemzésénél kitértem a futárflotta felépítésére, működésének módjára.1 A vállalat, ahol szakmai gyakorlatomat töltöm.Ezt követően a negyedik fejezetben összefoglaltam és vizsgáltam, hogy az előző fejezetben megtalált fejlesztendő területek és optimalizálási lehetőségek hogyan valósulhatnának meg a gyakorlatban, illetve milyen hatással lehetnek a logisztikai működésére a vállalatnak. A fejezet második felében kutatást végeztem, hogy milyen innovációk segíthetik a közeljövőben a szférát és annak logisztikai operációjának működését. Itt három már – valahol a világban – megvalósult innovációt vizsgáltam, illetve elemeztem hatásukat a vállalatok működésére nézve. A három vizsgált példa a drón- és robotkiszállítás, a ’sötét konyhák’ és a prémium klubtagság bevezetésének hatásai.Az ötödik fejezetben felvázoltam és jobban kifejtettem az ágazatra váró kihívásokat, szűk keresztmetszeteket és az azokra adható lehetséges válaszokat. A vizsgált kihívások a szabályzói szigorítások lehetőségei, a futárhiány következményei, valamint az optimalizáció gyengesége és az ezzel szorosan együtt járó profitabilitás hiánya.A hatodik fejezetben összegeztem a kutatási kérdés megválaszolásának érdekében az addigi fejezetek tartalmát, és ezek átgondolásával megfogalmaztam egy várható eredményt, ami a jövőbeni logisztikai operáció teljesítményét jellemzi az adott vállalatnál. Az eredmény elemzéseim alapján a következő:A kutatási kérdés vizsgálata és az átfogó elemzések alapján a vizsgált magyarországi vállalat logisztikai operációja a covid járvány sokkja utáni időszakban, folyamatosan egyre hatékonyabban fog tudni működni, amennyiben nem következik be egy hasonló ’fekete hattyú’ esemény, mint az elmúlt évek pandémiája, valamint amennyiben megfelelő válaszokat tud adni a vállalat a dolgozat végén tárgyalt kihívásokra. A logisztikai rendszerek skálázhatóságából adódóan folyamatos fejlesztés, optimalizáció, és megfelelő döntések meghozása mellett a hatékonyság egyre inkább növekedni tud,így a vállalat logisztikai operációja felkészülten tudja várni a szektor növekedését, akár a meglévő futárflotta kisebb arányú2 számbeli növelése mellett is.A fent elhangzottak ellenére az iparágban megfigyelhető szezonalításoknak és a változó környezetnek köszönhetően a logisztikai működés továbbra sem lesz teljesen egyenletes, ugyanis bizonyosan lesznek olyan időszakok, amikor nem teljesen lesz kielégítő az operáció működése. Példaként felhozható a téli-nyári szezonalítás, ahol a nyári időszakban kevesebb rendelés történik a platformokon, ezért kevesebb futárra van szükség, majd télen, amikör több rendelés lesz, hirtelen nagy arányban kell növelni a flotta kapacitását, majd következő nyárra újra lecsökkenteni a túlzott költségek csökkentése érdekében. Emiatt lesznek olyan időszakok, kilengések továbbra is, amikor nem optimális a flotta kapacitása.Ezek a kilengések elemzéseim alapján, bár a jövőben is jelen lesznek, mértékük a rendszerek fejlődésének, és a logisztikai csapat tapasztalatainak rendszerbe építésének köszönhetően évről évre csökkeni fog.A kutatási kérdés eredményénél tehát az is elmondható, hogy bár fontos a vállalat logisztikai működésének szempontjából az étel- és bevásárlásrendelés népszerűségének növekedésének kérdése, az igazi kihívást a logisztikai operáció működésének – a szakdolgozatomban vizsgált - a gyorsan változó piaci és szabályozói környezet, a nagyfokú szezonalítás, és a jelenlegi munkaerőhiány jelenti. Bár ezek a kihívások kritikusabbnak mondhatóak a logisztikai működésére nézve, mint a keresletnövekedés, gyors és megfelelő válaszokkal nagy arányban semlegesíteni lehet fenyegetéseiket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étel házhozszállítás, futár flotta, gyorskereskedelem, LaaS, logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:14
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet