Adatvédelem és adatbiztonság egy gyógyszeripari vállalatnál

Bagdi Merse Zsolt (2022) Adatvédelem és adatbiztonság egy gyógyszeripari vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Adatvédelem és adatbiztonság egy gyógyszeripari vállalatnál.pdf] PDF
Adatvédelem és adatbiztonság egy gyógyszeripari vállalatnál.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2037. Május 11..

Download (2MB)
[thumbnail of Szakdolgozat titkosítási dokumentum.pdf] PDF
Szakdolgozat titkosítási dokumentum.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (141kB)
[thumbnail of BA_O_Bagdi_Merse_Zsolt.pdf] PDF
BA_O_Bagdi_Merse_Zsolt.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2037. Május 11..

Download (207kB)

Absztrakt (kivonat)

2021 júniusa óta IT gyakornoki pozícióban dolgozok az IT megfelelőségi osztályon az egyik legnagyobb hazai gyógyszergyártó cégnél, az Egis-nél. Az itt eltöltött idő alatt megismerhettem a vállalat adatbiztonsági mechanizmusait, melyek inspirálták a szakdolgozatomat. Célom, hogy a diploma munkámban rávilágítsak a biztonsági előkészítések, valamint az adatok biztonsági mentésének fontosságára. Kutatásom módszertana mélyinterjúkból, illetve egy saját projekt példából áll. Utóbbinál bemutatom az adatvédelmi mechanizmusokat, illetve összevetem a Robocopy és az Acronis Backup szoftvereket, amelyeket az Egis használ adatmentésre. Elemzem működésüket, illetve javaslatot teszek, hogy a cég szempontjából melyik az optimálisabb megoldás. Ezen kívül további fejlesztéseket javaslok. Munkám során mérőműszerekhez kötött asztali gépeket ellenőrzök le, majd kvalifikálok és mindezt egy dokumentum formájában prezentálom munkatársaim felé. Egy ilyen kvalifikálás során elő kell készíteni az éles használatra a számítógépeket, be kell állítani a szükséges jogosultságokat minden felhasználó számára, ellenőrizni kell a számítógép konfigurációját, a hálózat elérhetőségét, a vírusvédelmet és minden olyan információt, mellyel biztonságosabbá tehetjük az eszköz használatát. Jelenleg egy nagyobb projekt megvalósításában veszek részt, melyet egy meghatározó beruházás indokol. A laboratóriumokban eddig használt Robocopy mentési metódust felváltja az Acronis Backup nevű szoftver. Ez egy komoly informatikai stratégiai változást jelent a jövőre nézve, hiszen az új szoftver nagyobb szolgáltatási palettát nyújt, és követi a legkorszerűbb biztonsági intézkedéseket is.       Amellett, hogy biztonsági mentéseket tudunk távolról készíteni (vagy offline image mentéseket helyszínen) Acronis-szal minden érintett gépről, lehetőségünk van ezeket virtuális gépekre is visszaállítani a VMware vSphere szolgáltatás segítségével, illetve felhő alapú tárhelyen is tárolhatjuk a védeni kívánt adatokat. Ehhez társul egy forradalmi vírusvédelmi rendszer is, melyet szintén az Acronis szolgáltatása nyújt, így a felhőben tárolt adatok közül is kiszűrhetőek a kártevők. A fejlesztések terén több javaslatom is van a vállalat számára. Először is az elavult operációs rendszereket minél előbb érdemes lecserélni, ha nem is a legújabbra, de legalább egy verzióval újabbra. Ezen kívül hardveres fejlesztéseket is kell kezdeményezni, mivel az új programok futtatásához korszerűbb konfigurációra van szükség. A digitális aláírás széleskörű bevezetését is javaslom a cég számára a kvalifikációk során, mivel nagy mértékben gyorsítja meg a folyamatok gyorsaságát, illetve nehezebb is meghamisítani. A rendszeres oktatások mellett érdemes követni a legújabb biztonsági trendeket és ezeket folyamatosan implementálni a vállalat adatbiztonsági stratégiájába.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Honfi Vid Sebestyén
Belső
főiskolai tanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Tarján Szabolcs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Acronis, adatbiztonság, adatmentés, adatszivárgás, adatvédelem, backup, biztonsági mentés, robocopy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:14
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet