Szőllősi Antónia (2022) A Starbucks vendéglátásmarketingje. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Starbucks vendéglátásmarketingje szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozatom írása során primer és szekunder kutatást egyaránt felhasználtam. Részletesen foglalkoztam a Starbucks jelenlegi helyzetével, a piacon való elhelyezkedésével, emellett mivel a Starbucks franchise rendszerben működik, ezért ebben a témában is részletekbe menően gyűjtöttem ki információkat. A szekunder kutatás segítségemre volt, a marketing mix elemeinek bemutatása során, ahol megvizsgáltam a Starbucks kávézót a 7P alapján, hiszen ez az egyik alappillére a dolgozatomnak. Végeztem egy rövid STEEP elemzést a vállalat társadalmi, technológiai, gazdasági, természeti, valamint politikai és jogi környezetének figyelembe vételével. Fontos, hogy a vállalat ismerje a saját gyengeségeit, erősségeit, emellett a környezeti veszélyforrásokat, továbbá a lehetőségeket a fejlődéshez, ezért készítettem egy SWOT elemzést. Egy vállalat sikere nagyban függ a marketingtevékenységektől, illetve az, hogy milyen kommunikációs eszközöket alkalmaznak. A Starbucks nem fordít túl nagy figyelmet a reklámokra, hiszen meggyőződése, hogy a vendégélmény maximalizálásával újabb ügyfeleket vonz a különleges kávézóiba. A dolgozatom második részében a primer kutatásom található, amit kvantitatív módszerrel végeztem. Összesen 15 kérdésből áll, ebből 3 kérdés vonatkozik a kitöltők demográfiai jellemzőire, a maradék 12 kérdés pedig a tárgyköri kérdések csoportjába tartozik. A kutatásom célja az volt, hogy felmérjem a kávézási szokásokat, összehasonlítsam a kávézók, cukrászdák és sörözők kedveltségét, illetve, hogy megismerjem a kitöltők árakhoz, valamint termékekhez való viszonyát. Három előre feltett hipotézisre kerestem a választ a kérdőívem során. Az első hipotézisem az volt, hogy a megkérdezettek 35-40%-a havonta 1-2 alkalommal jár kávézókba és 3000-5000 Ft között költ. A kérdőívből kiderült, hogy valóban 35% jár havonta 1-2 alkalommal, viszont csak 1500-3000 Ft között költenek, ami számomra azért volt meglepő, mert a Starbucks-ban elég magas árak vannak és azt gondoltam többet költenek egy-egy alkalom során. A második hipotézisem az volt, hogy a válaszadók 40%-a az ismerősöktől való ajánlás miatt választ vendéglátó egységet. A kérőív alapján kiderült, hogy a termékeket tartják elsőszámúnak a kitöltők egy vendéglátó hely választása során, ezt követően pedig a jó élményt választották befolyásoló tényezőként. A harmadik hipotézisem az volt, hogy a válaszadók 1/3-a havonta több alkalommal választja a Starbucks-ot. A harmadik hipotézist megcáfolta a kérdőív, ugyanis mindössze 23 kitöltő választja havonta többször a Starbucks kávéit, 34 válaszadó inkább az évente 1-2 alkalmat jelölte válaszul. Mind a kérdőíves megkérdezés, mind a Starbucks számomra hasznos információkkal szolgált, a vendégek elégedettségét, a termékekhez és árakhoz való viszonyát is sikerült jobban megismerni. Azt gondolom összeségében elérte a dolgozatom a célját, hiszen sikerült felfedni a cég marketingtevékenységeit a marketingmix alapján és emellett nagy segítségemre volt a SWOT analízis a cég elemzésében, továbbá sikerült megállapítani, hogy a fogyasztók általánosságba véve elégedettek a Starbucks szolgáltatásaival, még ha nem is fogyasztanak ott olyan gyakran.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Marketing Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | 7P modell, franchise, makro környezet, primer vizsgálatok, SWOT-elemzés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Okt. 11. 09:55 |
Utolsó módosítás: | 2022. Okt. 11. 09:55 |
Actions (login required)
Tétel nézet |