A viselkedéstechnikai elemek változatai különféle kultúrákban, a protokoll szerepe és szükségessége a diplomáciában

Hegedüs Boglárka (2022) A viselkedéstechnikai elemek változatai különféle kultúrákban, a protokoll szerepe és szükségessége a diplomáciában. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Hegedüs Boglárka Szakdolgozat.pdf] PDF
Hegedüs Boglárka Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztásánál fontos volt számomra, hogy olyan témát válasszak, ami közel áll hozzám, és amivel szívesen foglalkozom. Egészen kisgyerekkorom óta foglalkoztat a saját és más kultúrák ismerte. Azt gondolom, hogy mindennapi életünkben is fontos, hogy tiszteletet, megértést tanúsítsunk más kultúrákkal szemben. Ennek pedig az üzleti és a diplomáciai életben még jelentősebb szerepe van. Dolgozatomban bemutatok három különböző kultúrát. Elsőként a magyar kultúrára, hiszen fontos, hogy az ember tisztában legyen saját múltjával, ahhoz hogy a másikét megismerhesse, a második a francia, hogy egy másik európai kultúrát hasonlíthassak össze, a harmadik pedig a kínai, ami eltérő az európai hagyományoktól. A három választott országot bemutatom az általános jegyeik alapján, amelyek befolyásolják a kulturális összetételüket, illetve a róluk kialakult képeket, elképzeléseket a sztereotípiák és a kérdőíves kutatásom segítségével. Kérdőívemben választ kerestem arra, hogy hogyan ítélik meg a válaszolók a  magyarokat, franciákat és a kínaiakat. És ez mennyiben fedi le a szakirodalmakban már megfogalmazott valóságot. . A diplomáciai és üzleti életben elengedhetetlen a professzionális felkészültség a másik fél kultúrájával kapcsolatban, a kapcsolat építése és fenntartása szempontjából. Fontos, hogy ismerjük saját hagyományainkat, viselkedésünket és nyitottan álljunk másokéhoz, hiszen a kooperációt az elfogadás és kölcsönös tisztelet segítheti elő. Ehhez pedig a protokoll, az etikett és az illemszabályok elengedhetetlenek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balogh Gyula
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Bodnár László
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: etikett, illem, interkulturális kommunikáció, kulturális különbségek, kultúra, kultúraközi kommunikáció, protokoll, protokoll külföldön
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:53
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 12. 11:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet