Közúti fuvarozás folyamatai és esetleges felmerülő problémái Törökország és az Európai Unión belüli Országok között

Öztürk Koray Murat (2022) Közúti fuvarozás folyamatai és esetleges felmerülő problémái Törökország és az Európai Unión belüli Országok között. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Öztürk Koray Murat I6563C Szakdolgozat , Nyilatkozat javított.pdf] PDF
Öztürk Koray Murat I6563C Szakdolgozat , Nyilatkozat javított.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja az volt, hogy jobban megértsem a nemzetközi közúti fuvarozás folyamatát Törökország és az Európai Uniós tagállamok között. Szekunder kutatásom első fejezetében bemutattam a Nemzetközi közúti fuvarozás definícióját majd a feladó és fuvarozó kötelezettségeit. A Második fejezetben bemutattam a Nemzetközi közúti árufuvarozást, a fuvarozás szereplőit és az árufuvarozás legfontosabb szabályozásait. a Harmadik fejezetben a közúti fuvarozás előnyeiről és hátrányairól számoltam be. A negyedik fejezetben az árufuvarozás folyamatát mutattam be a nemzetközi közúti fuvarozásban, ebben az Európai Uniós tagállamok közötti nemzetközi közúti fuvarozást, majd a külső és belső árutovábbítást, végül a fuvarozás lebonyolítását és folyamatát. Primerkutatásom során kitértem a fuvarszerződés megkötésének folyamatára, majd a különböző okmányok beszerzésére, majd a Törökország és az Unió közötti speciális megállapodásokra, okmányokra és engedélyekre. Ezek után a vámkezelési folyamatot ismertettem, továbbá ismertettem és bemutattam azon okmányokat, amiket csak a Törökországi viszonylatú közúti fuvarozásban alkalmazhatóak. Primerkutatásom befejezéseként, bemutattam az Európai Unió és Törökország közötti fuvarozás folyamatát, továbbá összehasonlítottam ezt a folyamatot egy Uniós és egy másik Uniós ország közötti nemzetközi közúti fuvarozás folyamatával. Végül bemutattam azon mostani világhelyzeti problémákat, amik jelenleg befolyásolják az Unió és Törökország közötti nemzetközi közúti fuvarozást. A legtöbb folyamatot azért Magyarország és Törökország között mutattam be, mivel Magyarország Uniós tagállam és így csak, mint példa szerepel, viszont minden más Uniós tagállamba ugyan az a fuvarozás folyamata és csak a földrajzi pontok változnak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Havasy Mária
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Horváth Annamária
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árufuvarozás, Európai Unió, fuvarozás, közúti árufuvarozás, Magyarország, nemzetközi fuvarozás, szállítmányozás, Törökország
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:51
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 09:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet