A kriptovaluták mögött szerveződő közösségek viselkedését és a pénzügyi digitalizáció jövőjét befolyásoló társadalmi tényezők vizsgálata

Nagy Dömötör (2022) A kriptovaluták mögött szerveződő közösségek viselkedését és a pénzügyi digitalizáció jövőjét befolyásoló társadalmi tényezők vizsgálata. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Nagy_Domotor_kriptoeszkozok-pdf-kész-.pdf] PDF
Nagy_Domotor_kriptoeszkozok-pdf-kész-.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A hagyományos pénzintézetek mellett a digitalizációval megjelentek a nem hagyományos pénzügyi szolgáltatók, akik alapjában véve alakítják át a pénzügyi szolgáltatásokra való igényeket. Az alternatív kereskedelmi és társadalmi pénzek vonatkozásában a kriptovaluták jelentik jelenleg az egyik legnagyobb kihívást. Ezen a piacon megjelent egy olyan fiatal, digitális eszközökön felnőtt és digitális térben otthonosan mozgó potenciális befektetői réteg, akik igényei és viselkedése is merőben eltérnek a klasszikus befektetői magatartásoktól. Dolgozatomban bemutatom a decentralizált rendszerek alapelveit, ismertetem az elmúlt 10 év főbb kriptopiaci eseményeit és trendjeit, valamint azokat a külső társadalmi-gazdasági hatásokat és belső pszichológiai és közösségi tényezőket vizsgálja, melyek a kriptovaluták felhasználói és befektetői csoportjainak viselkedését befolyásolhatják, ideértve a kriptoárfolyamok és a közösségi médiában látható aktivitás közti összefüggések elemzését is.  A kriptovaluták erősödő sikere mögötti társadalmi folyamatok nem merülnek ki a referenciacsoportok követésében, és az ún. csordaszellem kialakulásában. A digitális valuták és a decentralizáció terjedésének fontos eleme a közösséghez tartozás érzése és a jutalmazás is. Egy érzelemdominált piaci eszközökről van szó, melyek korábban nem látott nagyságrendekben eredményeznek irracionális befektetői döntéseket és előre nem látható piaci eseményeket. Míg a kriptovaluták nagy része buboréknak bizonyulhat, addig maga a decentralizált technológia és a kriptovalutákhoz kapcsolódó digitális projektek mögött szerveződő közösség szerepe meghatározó lehet a pénzügyi digitalizáció és a jövő fintech fejlesztései vonatkozásában egyaránt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Széphegyi-Jónás Anna
Külső
egyetemi tanársegéd; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Vallyon Andrea
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatgyűjtés, ábrák, elektronikus fizetés, fizetőeszközök, kriptoeszközök, kriptopénz, token
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:49
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 09:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet