Fogyasztói preferenciák vizsgálata a funkcionális élelmiszerek piacán

Oszlánszki Zsófia (2022) Fogyasztói preferenciák vizsgálata a funkcionális élelmiszerek piacán. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Fogyasztói preferenciák vizsgálata a funkcionális élelmiszerek piacán.pdf] PDF
Fogyasztói preferenciák vizsgálata a funkcionális élelmiszerek piacán.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A sportolási szokások átalakulása mellett az egészségtudatos táplálkozásra való törekvés is már egyre több egyén számára központi kérdéssé vált. A megfelelő és személyre szabott étrend kialakításához pedig sokan táplálkozástudományi szakemberek segítéségéért fordulnak. Az optimálisan felépített étrendnek köszönhetően többek között nagy mértékben megelőzhetők az egyes táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek kialakulása is.  Szakdolgozatom középpontjába a funkcionális élelmiszerek kerültek, melyek amellett, hogy rendszeres fogyasztásuk a szervezet számára biztosítják a megfelelő tápanyagok bevitelét, még egészségmegőrző tulajdonságokkal is rendelkeznek. Átfogó szekunder kutatásomban bemutatásra került többek között a funkcionális élelmiszer termék kategóriák mellett a piaci helyzetük és jellemzőik. Mindemellett az élelmiszer-fogyasztói magatartást befolyásoló tényezőket is szemléltetem.  A primer kutatásom során online kérdőíves módszert alkalmaztam, a fogyasztói preferenciák vizsgálatát végeztem el a funkcionális élelmiszerek vonatkozásában. Kezdetben a funkcionális élelmiszerekről való általános tájékozottságot vizsgáltam. Továbbá a felmérés kiterjedt egyrészről az egészségvédő élelmiszerek beszerzésének helye, valamint a fogyasztás gyakoriságára, másrészről pedig egyaránt a sportolási és táplálkozási szokásokra is. A vizsgált hipotéziseim leíró statisztikai módszerekkel elemeztem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségmegőrzés, életmód, fogyasztói igények, funkcionális élelmiszer, táplálkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:47
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 09:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet