ERP rendszer vizsgálata beszerzési szempontból egy szolgáltató vállalatnál

Csordás Judit (2022) ERP rendszer vizsgálata beszerzési szempontból egy szolgáltató vállalatnál. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat Csordás Judit.pdf] PDF
Szakdolgozat Csordás Judit.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 02..

Download (1MB)
[thumbnail of CsordásJuditbizalmas.pdf] PDF
CsordásJuditbizalmas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (578kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban szeretném bemutatni, hogyan támogatják az integrált vállalatirányítási rendszerek a beszerzési folyamatokat egy meg nem nevezett szolgáltató vállalatnál. A szakdolgozat célja az ERP rendszerrel támogatott beszerzési folyamatok egy konkrét témán keresztüli ismertetése, és egy számítógépes rendszerrel támogatott folyamat előnyeinek összehasonlító elemzése a hagyományos papír alapú módszerekkel szemben.  Rávilágítok a rendszer gyakorlati előnyeire, a vállalatnál betöltött szerepére, érintve az egyéb vállalati folyamatokkal való kapcsolódást, mint például a vállalati tervezés, pénzügyi folyamatok, raktárkezelési folyamatok. A szakdolgozat elkészítésének koncepciója, hogy az ERP rendszert a dokumentációja alapján megismerve, valamint a papír alapú működést felvázolva vizsgálja. A dolgozat egy korábbi, papír alapú beszerzési működésből indul ki, és egy meglévő, ERP alapú beszerzési folyamat bemutatásával zárul. A szakdolgozat kutatási módszertana a folyamatelemzés. Vizsgálom az egész folyamat résztvevőit, lépéseiket, és azt is, hogy a folyamat mely időpontjában várható hatékonyságnövekedés. Az összehasonlítás során bemutatom az ERP rendszer előnyeit, hátrányait a bevezetés után. Melyek voltak a nem megfelelő folyamatok, és ezeket hogyan lehetett volna kiküszöbölni? Megismertetem a rendszer dokumentációját a vállalati működésbe beágyazva. Vizsgálatom az adatbázis konkrét adataira nem terjed ki.  Az összehasonlító munka a beszerzés tervezés, a szakterületi igénylések, a beszerzés, ajánlatkérés, a megrendelés vizsgálatára terjed ki. Interjút készítek az ERP rendszer fejlesztésével megbízott cég egyik szoftverfejlesztő mérnökével, aki részletesen be tudja mutatni az előnyöket, hátrányokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi logisztikai szolgáltatások szakirányú továbbképzési szak

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Horváth Annamária
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Kozák Kálmán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beszerzés, erp, folyamat modell, folyamatalapú vállalatirányítás, workflow
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:46
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 09:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet