Számlázási sajátosságok a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt-nél

Janicsek Mártonné (2021) Számlázási sajátosságok a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Janicsek Mártonné_Záródolgozat.pdf] PDF
Janicsek Mártonné_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 19..

Download (898kB)
[thumbnail of 20211220082451046.pdf] PDF
20211220082451046.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (155kB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 19..

Download (206kB)

Absztrakt (kivonat)

Számlázási sajátosságok a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt-nél Áttekintés   1.      Bevezetés:     A hulladékgazdálkodási közszolgáltatáshoz kapcsolódó közszolgáltatói alvállalkozói szerződés pénzügyi-számviteli hatásait mutatom be a dolgozatomban. Munkám jelentős részét a hulladékgazdálkodási számlázással és a számlázási rendszerekkel töltöm. A közszolgáltatóval és a Koordináló szervvel tartom a kapcsolatot, illetve Társaságunk vezetőségének riportokat is készítek az aktuális számlázási helyzetről és a várható bevételekről.   2.      A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás:     A történeti áttekintést követően leírom Társaságunk közszolgáltatási szerepvállalását: szolgáltatás, adminisztráció, ügyfélkezelés, számlázási jóváhagyás, számlázási rendszerek karbantartása, hibajavítás a bevétel érdekében. Áttekintem a kiállítandó számlák kötelező tartalmi elemeit majd az adatátadás mechanizmusát a Koordináló szerv felé.   3.      A kiszámlázottság vizsgálata:     A bevétel áramlásának feltétele a számlák kibocsátása. Tehát a legfontosabb tényező, ami meghatározza a bevétel maximális értékét az a kiszámlázottság, és annak vizsgálata. A negyedévzárást követő számla-minta ellenőrzés kiemelt feladat, nagy részletességgel szükséges elvégezni. Látható, hogy a hibaarányok javulása a lehetséges bevételek maximálását időben hamarabb realizálhatja. A várható bevétel meghatározására a 2021. III. negyedéves elszámolást tekintjük át példaként. A számlázási rendszer hibajavítása a bevétel nagyságára gyakorolt hatása miatt elengedhetetlen, ezért a hibajavítás módszerét részletesen ki kell alakítani és a javítást mielőbb el kell végezni. Áttekintem a hibajavítás előtti és utáni helyzetet, az ebből származó várható bevétel nagyságát megbecsülve.     4.      A számlázási sajátosságok áttekintése:     A bevétel beérkezésének körülményeit érdemes megvizsgálni mind időben, mind a fizetendő áfa bevallása miatt. A költségek, ráfordítások és bevételek összehasonlítása a Hulladékgazdálkodási divízió eredmény szintjén mindig veszteségként jelenik meg (2017-től).   5.      Összefoglalás:     A bevételek nagysága nem igazodik a piaci viszonyokhoz, csak a kiszámlázottsághoz. A költségek és a ráfordítás értéke évről-évre emelkedik a gazdasági helyzetekhez igazodva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Ilona
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adatbáziskezelés, árbevétel(ek), közszolgáltatás(ok), számlázás, visszacsatolás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:55
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet