Srei Regina Judit (2021) A controlling, mint az eredményes szervezet és vezetés hatékony eszköze a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
SZTK_O_Srei_Regina Judit.pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14.. Download (1MB) |
|
PDF
Titkosítási kérelem_Srei Regina Judit.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (53kB) |
|
PDF
temavazlat-es-osszefoglalas-2020-majus_Srei Regina Judit.pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14.. Download (327kB) |
Absztrakt (kivonat)
Napjainkban a nagyvállalatok számára komoly kihívást jelent a gyorsan változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, az egyre növekvő versenyben való helytállás, a fogyasztók egyre növekvő elvárásainak való megfelelés, alkalmazkodás a gyors technológiai és technikai változásokhoz.A controlling fontos szerepet játszik egy vállalat működésében, annak minden területére kiterjed; egy olyan irányítási eszköz, amelynek a feladata a tervezés, az ellenőrzés és az információ-ellátás összehangolása. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy az magyar leányvállaltnál hogyan működik a controlling rendszer, milyen segítséget nyújthat a vállalatvezetésnek.A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. tulajdonosa a francia Savencia Fromage & Dairy vállalatcsoport, amely részvényeinek többsége a mai napig a Bongrain család tulajdonában van. A cégcsoport világelső a különféle sajtspecialitások gyártásának területén. A controlling terület és szemlélet igen fontos szerepet játszik a vállalat irányításában, a működés minden területével kapcsolatban van és munkájával, elemzéseivel segíti azok hatékony munkavégzését. A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. menedzsmentje a vállalat működéséről a controlling által elkészített riportok alapján kap tájékoztatást. A standard riportok vonatkozhatnak akár a volumenre, akár az ipari fedezetre, egy adott konkrét projectet vagy eltérések okainak kifejtésére. Ezeket a riportokat a controlling készíti el, melyet megkap az adott szakterület középvezetője és a helyi menedzsment. A havi riportot a vállalat vezetése és az egyes zónák vezetői kapják meg, az ő részükre prezentálja a controlling. A controlling terület másik nagy feladata a vállalaton belül a tervezési folyamat menedzselése, amely jól átgondolt, tudatos munkát igényel, sok információ és szempont szerint kell a terveket összeállítani. A tervezés két idősíkon történhet: hosszú távon (több évre előre történő stratégiai tervezés) és rövid távon (pénzügyi évre vonatkozó operatív tervezés). A vállalatnál a stratégia tervezés három évet ölel fel, melyet minden évben frissíteni kell. Az operatív tervezés során minden szakterület részletesen kidolgozza a következő évi terveit, meghatározza céljait és a tervek eléréshez szükséges feladatokat, projecteket. Az operatív tervezés mindig a következő évvel foglalkozik és 1 évet ölel fel. Kutatásomat a vállalat egyik hűtött termékével, a Deli’Cheese sajtokkal kapcsolatban végeztem el. A termékek elősütött, panírozott sajtdarabkák, melyek egy fatálcán csomagolva, azonnal süthetőek. A termékek önköltsége egyik hónapról a másikra megnövekedett. Kutatásomban arra a kérdésre kerestem választ, hogy a vállalat költség tervezési folyamata megfelelő-e, ha a termék önköltségének növekedése előfordul, illetve a termék önköltségének növekedését a fajlagosok változása / növekedés okozza-e. Kutatásom kvalitatív jellegű, az információkat mélyinterjú formájában szereztem be. Kutatásom elvégeztem , mely során megállapítást tettem, mely szerint a hipotézisem, hogy az önköltség növekedését a termelési fajlagosok növekedése okozta, helyes volt. A controlling terület által vezetett költségtervezési folyamat jól működik, a tervszámok az azokért felelős területek adatai alapján lettek meghatározva. A tervtől való eltérések részben ad-hoc jellegűek, nem tervezhetők, részben a termékfejlesztési folyamat hiányosságai miatt keletkeztek.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | záródolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | Deli'Cheese, Karaván, KPI, Medve, operatív controlling, Pannónia, Savencia, stratégiai controlling |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Okt. 03. 08:55 |
Utolsó módosítás: | 2022. Okt. 03. 08:55 |
Actions (login required)
Tétel nézet |