Egy vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolója alapján

Gömöri Vanessza (2021) Egy vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolója alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Gömöri_Vanessza_G4ANBJ_.pdf] PDF
Gömöri_Vanessza_G4ANBJ_.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (966kB)
[thumbnail of BA_O_Gömöri_Vanessza.pdf] PDF
BA_O_Gömöri_Vanessza.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (153kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a Lajosmizsei Polplast Kft.-ről írtam, azon belül is a vállalkozás vagyoni,pénzügyi és jövedelmi helyzetét vizsgáltam több év beszámolója alapján. Először is leírtam adolgozat elején, hogy miért választottam ezt a témát, hogy pontosan, hogyan fog felépülni aszakdolgozatom, és röviden véleményt is írtam, hogy miért is fontos az elemzés és aszámvitel.A szakdolgozat első fejezetében betekintést nyerhetünk a cég megalakulásába, tevékenységikörébe, elnyert pályázataiba, termékeibe, számviteli politikájába vagy is a cég rövidbemutatását láthatjuk.A második fejezetben a gazdasági elemzés elméleti részét írtam le röviden, mint például mi agazdasági elemzés lényege, kiknek fontos, miből áll egy éves beszámoló.A harmadik fejezettől kezdődik az elemzés gyakorlati része. Először is a vállalkozás vagyonihelyzetét vizsgáltam meg. Itt részletesen láthatjuk, hogy a mérlegben milyen arányban vannakjelen évről évre az eszközök és források, valamint olyan vizsgálatokat is végeztem, ami aztmutatja meg, hogy az értékük mennyivel változott az előző évhez képest, valamint továbbitőkeszerkezeti mutatókat is megismerhetünk. A vizsgálatokból megtudtuk, hogy a vállalkozásrengetek beruházást végzett a 2018-2020-as időszakban, nem csoda, hogy a befektetetteszközök vannak a legnagyobb arányban az eszköz oldalon. Mivel ilyen sok beruházástvégeztek, kénytelenek voltak hitelt is felvenni, hogy megtudják valósítani a terveiket, mivel asaját tőkéjük sajnos nem volt elég ehhez. De még így is több saját tőkével rendelkezett avállalkozás, mint idegen tőkével. Összességében a vállalkozás vagyoni helyzete optimálisnakmondható.Ezután megvizsgáltam a vállalkozás pénzügyi helyzetét. Itt rövid és hosszú távú pénzügyihelyzet mutatókat is lehetett elemezni. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a cég likviditásaugyan romlott legfőképp a hitel felvételek miatt, de még így is megfelelő volt a vállalatlikviditása. A hitel vissza fizetése után vissza fog állni a likviditásuk.A negyedik fejezetben a vállalat jövedelmi helyzetét elemeztem. Az elemzést többfélemutatóval is ellehetett végezni. Személy szerint a vizsgálatot árbevétel arányosjövedelmezőségi mutatókkal, tőke arányos jövedelmezőségi mutatókkal, élőmunka-arányosjövedelmezőségi mutatókkal és eszközarányos jövedelmezőségi mutatókkal végeztem el. Avizsgálatokból kiderült, hogy a cég eredménye igen csak lecsökkent, legfőképp akoronavírusnak, az értékcsökkenés növekedésnek és a Brent olajár csökkenésénekköszönhetően. A sok negatív hatás ellenére minden évben nyereséggel zárták az évet.Összességében a vállalat jövedelmi helyzete is optimálisnak mondható.Végezetül összegeztem a megállapításaimat és javaslataimat a dolgozat végén.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK
Ubornyák Bori
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cash flow, eredménykimutatás, gazdasági elemzés, jövedelmi helyzet, mérleg, pénzügyi helyzet, számvitel, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:54
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet