A startup finanszírozás lehetséges módjai - hazai példákon keresztül bemutatva

Simon Viktória Lilla (2021) A startup finanszírozás lehetséges módjai - hazai példákon keresztül bemutatva. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of végleges_szakdolgozat_AQ1SCG.pdf] PDF
végleges_szakdolgozat_AQ1SCG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (942kB)
[thumbnail of BA_O_Simon Viktória Lilla.pdf] PDF
BA_O_Simon Viktória Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (164kB)

Absztrakt (kivonat)

2021-ben a a startup vállalkozások egyre inkább népszerűvé válnak a hazai viszonylatban. Mind a hazai (Csákné és Radácsi, 2019, 2020; Becsky-Nagy és Fazekas, 2015), mind a nemzetközi (Hernandez és Gonzales, 2016; Isenberg, 2010) szakirodalom is foglalkozik a startup ökoszisztéma kutatásával. Azonban még mindig kevesen vannak, akik igazán értik, mit is jelent a startup fogalom. Csákné, Szennay és Dr. Radácsi (2019) kutatása is azt mutatja, hogy a startup vállalkozásoknak nincs pontos meghatározása. A finanszírozási módszerek fejlődésével a hazai vállalkozásuknak is egyre több lehetőségük van arra, hogy külső finanszírozást vonjanak be. Számos tanulmány (Aman és Lovas, 2015; Bethelendi és Végh, 2014; Durgula, Majsa és Kovács, 2021) foglalkozik a különböző finanszírozási módszerek bemutatásával és kutatásával. Karsai (2020) megfogalmazta, hogy az utolsó két évtizedben a finanszírozási módszerek sokat fejlődtek hazai szinten kitekintve a kozkázatitőke finanszírozási és az alternatív finanszírozási modellekre. Szakdolgozatomban szeretném átfogóan bemutatni a startup ökoszisztémát először nemzetközi, aztán magyarországi viszonylatban. Szeretném ezután részletesen bemutatni a startup vállalkozások életciklusát az alapítástól egészen a lehetséges exit stratégiákig. A startupok bemutatásában különös figyelmet fordítok a kezdeti finanszírozási formák megjelenésére, módszereire, így erre a témára részletesen fogok kitérni. Kutatásom célja vizsgálni, hogy az alapítókat milyen döntési faktorok befolyásolják a vállalat finanszírozási módjának megállapításakor, mik azok az elemek, amelyek elengedhetetlenek a finanszírozási döntések meghozatalakor. Célom összegyűjteni és listázni azokat az elemeket, amelyeket az alapítók figyelembe vesznek a finanszírozási döntések meghozatalakor. A fenti primer kutatást személyes, strukturált interjúk formájában bonyolítom le olyan startup vezetőkkel és alapítókkal, akiknek a vállalataik a startup életciklus különböző fázisaiban vannak: Éppen induló vállalkozások, növekedési szakaszban lévő cégek, vagy olyan startupok, akik már maguk mögött tudhatnak egy exit-et. Célom, hogy a kutatás során olyan eredményeket tudjak prezentálni, amely más startup alapítóknak is segítség lehet a finanszírozási módszer eldöntésében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Katalin Illich
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Szilárd
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: finanszírozási alternatívák, finanszírozási döntések, kis- és középvállalkozások, startup, vállalatfinanszírozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:54
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet