Nonprofit és forprofit szervezet teljesítménymenedzsmentjének összehasonlító elemzése

Volák Viktória (2021) Nonprofit és forprofit szervezet teljesítménymenedzsmentjének összehasonlító elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Volák Viktória szakdolgozat.pdf] PDF
Volák Viktória szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozati témavázlat.pdf] PDF
Szakdolgozati témavázlat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (183kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai folyamatosan változó világban az emberek egyre gyakrabban teszik fel maguknak azt a kérdést, hogy vajon elég jók-e? Minden embernek szüksége van a visszajelzésre és pontos iránymutatásra, legyen az akár pozitív vagy negatív kimenetelű. Ahogy az egyéneknél, úgy a vállalatok életében is működnek ugyanezek a mechanizmusok. De ki az, aki a szervezet esetében elvégzi az önvizsgálatot?  A szervezet egészének, valamint az azt alkotó egyének a értékelését, a kommunikációtól kezdve egészen a stratégiai iránymutatásig a teljesítménymenedzsment segítségével alkothatjuk meg. A teljesítménymenedzsment hasznosságát felismerő szervezetek erre a feladatra külön szakembereket alkalmaznak. Kutatásom tárgyául két, egymástól céljaiban élesen eltérő, szervezet típust választottam arra, hogy megvizsgáljam, hogy a teljesítménymenedzsment célját és folyamatát mennyiben befolyásolja az, hogy milyen okból, milyen célra jött létre maga a szervezet.  A vizsgált szervezeteket én választottam ki. Fontos szempont volt döntésemkor, hogy ezekben a szervezetekben legyen már bevezetett, azaz működő teljesítménymenedzsment. Kvalitatív kutatásomban félig strukturált mélyinterjúkat készítettem olyan humánerőforrás igazgatókkal, akik szervezetükben részt vettek a teljesítménymenedzsment kiépítésében, és a működtetésük azóta is az ő feladatukat képezni. Dolgozatom első felében elhelyezem a teljesítménymenedzsmentet az emberi erőforrás menedzsment rendszerében, majd részletesen be is mutatom azt. Szakdolgozatom második felét a kutatásom adja, amelyben kutatási kérdéseim mentén mutatom be az interjúk által szert tett információimat. Elsőként a teljesítménymenedzsment szervezeten belüli céljait vizsgáltam és azt a belső motivációit, ami a rendszer kialakításához szolgált. Ennek tekintetében mindkét szervezet esetében ugyan máshova helyeződik a fókusz, ám a hatékonyság növelése mégis azonosságként említhető.  A nonprofit alapítvány a munkavállalói elégedettséget szerette volna az értékelések által növelni, míg a forprofit vállalat a bónuszrendszerét akarta ezáltal optimalizálni. Jól láthatóan következett kutatásomban, hogy a teljesítménymenedzsment folyamata igazodott a célok eléréséhez, amelyet a tervezés, a megvalósítás, a mérés és a beavatkozás ciklikus folyamatán keresztül mutattam be kutatásomban. Összességében, ahogy a történelem során korábban is, a teljesítménymenedzsment mindig egy adott helyzetre reagálva alakult ki, így kijelenthető, hogy bevezetésének és működtetésének célját mindig az adott szervezet konkrét célkitűzései határozzák meg. A teljesítménymenedzsment folyamata emellett a szervezetekben az általa elérni kívánt célokkal van összefüggésben, amelyet pedig a vállalat stratégiai céljából fogalmaznak meg. Ezek után kijelenthetjük, hogy mind a teljesítménymenedzsment célját, mind annak folyamatát befolyásolja az, hogy milyen okok vezérelték a szervezet megalapítását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: emberi erőforrás menedzsment, motiváció, nonprofit szervezet(ek), összehasonlító elemzés, profitorientált szervezet, teljesítménymenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:54
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet