Teljesítményértékelés kis- és középvállalatoknál

Válik Elena (2021) Teljesítményértékelés kis- és középvállalatoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Valik_Elena_szakdolgozat.pdf] PDF
Valik_Elena_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. December 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (230kB)
[thumbnail of BA_O_Válik_Elena.pdf] PDF
BA_O_Válik_Elena.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. December 06..

Download (941kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom fókuszában a teljesítményértékelés vizsgálata áll a kis- és középvállalatok esetében. A széles körű szakirodalomnak köszönhetően számos definíciót, tudományos cikket tanulmányozhattam, melyeket ismertetem dolgozatom elméleti fejezetében. A kutatás során arra keresem a választ, hogy a teljesítményértékelésen kapott visszajelzések be tudnak-e épülni az egyén mindennapos munkavégzésébe. Megvizsgálom a teljesítményértékelő rendszer, valamint a képzés-fejlesztési rendszer közötti kapcsolatot. A témaválasztás aktualitását az adja, hogy napjainkban a koronavírus okozta jelentős változás során kialakult bizonytalanság eredményeként a teljesítményértékelés szerepe jelentősen felértékelődött. A teljesítmény, az ösztönzés, a motiváció, illetve a képzések nagy hatással vannak a szervezeti versenyképesség megtartására. Ahhoz, hogy releváns eredményeket kapjak a kutatási kérdéseimre, interjút készítek egy magyar középvállalat - Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft. - munkavállalóival. Kutatásom során pontos és részletes válaszokat kaptam az általam feltett kérdésekre a vezetőktől, valamint az alacsonyabb pozícióban lévő dolgozóktól egyaránt. A kvalitatív elemzés  értelmében a következő megállapításokat teszem: a munkavállalók sikeresen be tudják építeni a teljesítményértékelésen kapott visszajelzéseket a hétköznapi munkavégzésbe, azonban ennek a folyamatnak nem lehet konkrét időtartamot szabni. Főként az akaraton és a tudatosságon múlik az, hogy a fejlesztendő területekkel kapcsolatos kitűzött célokat az egyén mikor tudja teljesmértékben megvalósítani. Különböző módszerekkel hasznosítják a munkavégzés során az építő jellegű visszajelzéseket, mint például határidő napló használata vagy a hiányosságra figyelmeztető cetlik alkalmazása. Az elméleti részből is kiderült, hogy a teljesítményértékelő rendszer és a képzés-fejlesztési rendszer kapcsolatban állnak egymással. Az utóbbi állítás bebizonyosodott a kvalitatív kutatásom során is, hiszen a vezetők a teljesítményértékelő beszélgetés folyamán, egyéni szinten meghatározzák az illető továbbképzési és fejlődési szükségleteit. Mindent összevetve elmondható, hogy a teljesítményértékelő rendszer használata fontos a szervezetek működésében. Alkalmazása nélkülözhetetlen a vezetők, valamint a munkavállalók számára az eredményes teljesítmény érdekében. A rendszeres értékelés ösztönzőleg hat az alkalmazottakra és hozzájárul a munkavállalók szakmai fejlődéséhez. Egy megfelelően működtetett teljesítményértékelő rendszer segíti a karrierfejlődést, fokozza a vállalat iránti elkötelezettséget, valamint azonosítja a szervezeti, a stratégiai és az egyéni célokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Dvorcsákné Sass Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: teljesítmény, teljesítményértékelés, teljesítménymenedzsment, teljesítménymérés, teljesítménymérési rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:53
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet