A 2008-as gazdasági válság és a COVID-19 válság összehasonlítása a Magyar Bankholding Zrt.-ben

Ujj Krisztina Zsófia (2021) A 2008-as gazdasági válság és a COVID-19 válság összehasonlítása a Magyar Bankholding Zrt.-ben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Ujj Krisztina Zsófia-Szakdolgozat (BMPNNL).pdf] PDF
Ujj Krisztina Zsófia-Szakdolgozat (BMPNNL).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Ujj_Krisztina_Zsófia.pdf] PDF
BA_O_Ujj_Krisztina_Zsófia.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (222kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a jelenleg alakuló Magyar Bankholding Zrt., három, még különálló bankjai közül melyik volt a leginkább válságtűrő a 2008-as válság és a COVID-19 válság alatt. A három összeolvadó bank a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank. Megvizsgáltam, hogy a válságok hogyan hatottak a bank eredményeire és nagyobb vagy kisebb volt-e a visszaesés a 2008-as válsághoz képest, illetve a nagyobb fiókhálózattal rendelkező bank jobb eredményeket ért-e el vagy a fizikai méret nem volt meghatározó. Megállapítást tettem arra, hogy a bankok társasági formája közre játszott-e a nyereség elérésében, valamint mik voltak azok a tulajdonságok, amivel rendelkeznie kellett egy banknak a jó válságkezelésben. Mindezek megállapításához a három bank éves beszámolóit vizsgáltam, először a 2008-as éves beszámolókat elemeztem, és szemrevételeztem a változásokat 2007-ről a válságot megelőző évről 2008-ra. Ezt mindhárom bank esetében elvégeztem, majd a bankok eredményeit összevetettem, amiből kiderült, hogy melyik teljesített jobban abban az időszakban. Hasonlóképpen jártam el a COVID-19 okozta járvány időszaki éves beszámolóinál is, a 2019-es időszak adatait hasonlítottam a 2020-as adatokhoz, amelyekből jól látszódnak a bankok eredményei. Végül a két időszak elemzését is összehasonlítottam, amelyből látszódott, hogy mely válság váltotta ki a nagyobb visszaeséseket és mely bank reagált a nehéz időszakokban jobban, illetve rosszabbul. Az éves beszámolók elemzéséből kiderült, hogy a két válság közül a Covid válság hatott leginkább a három bank eredményeire, 2008-ban is megfigyelhető visszaesés, de kisebb mértékben 2020-hoz képest. A három bank közöl a 2008-as válság az MKB Bankot, a Covid válság Takarékbankot viselte meg jobban. A bankok fizikai mérete nem játszott szerepet válságtűrés tekintetében, a Takarékbank hiába rendelkezett mindkét időszakban nagyobb fiókhálózattal, mégis ez a bank volt a legkevésbé eredményes a válságok alatt.     Nagyobb mértékű visszaesés a Covid válság alatt az MKB-nál volt, ami a valószínűleg a társasági formája miatt volt, Nyrt.-ként nagyobb volt a kitettsége a gazdaságváltozásainak Mindkét válság esetén elmondható, hogy a hitelezési politika és a portfólió nagymértékben hozzájárult a bankok válságtűrő képességeihez, ezen felül a Covid válság alatt jobb teljesítményhez juttatta a bankokat az, hogy gyorsan és hatékonyan tudtak reagálni a válságra és versenyképes digitalizációs fejlettséggel rendelkeztek. Kutatásképpen három kolleganőmmel készítettem interjút, mindhárman átélték a két válságot a bankszakmában és beszámoltak a tapasztalataikról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr.habil. Losoncz Miklós
Belső
egyetemi tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Rippel Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 2008-as válság, bank(ok), banki mérleg, gazdasági válság, koronavírus-járvány (COVID-19), válságkezelés, világgazdasági válság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:52
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet