Digitalizáció a számvitelben

Grimm Lili (2021) Digitalizáció a számvitelben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Grimm_Lili_2021_12_2.pdf] PDF
Szakdolgozat_Grimm_Lili_2021_12_2.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási.pdf] PDF
Titkosítási.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (171kB)
[thumbnail of Grimm_Lili_Összefoglalás_Témavázlat_2021.pdf] PDF
Grimm_Lili_Összefoglalás_Témavázlat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (217kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomnak a célja az, hogy bemutassam a számvitel fejlődési szakaszait, majd a KUKA Hungária Kft digitalizációs folyamatait. A számviteli egészen az ókorig nyúlik vissza. A KUKA Hungária Kft-nél bemutatott folyamatoknak köszönhetően úgy gondolom jobban átlátható lett mit is jelent pontosan az a kifejezés, hogy digitalizáció a számvitelben. Ezek a folyamatok, amelyeket dolgozatomban bemutattam jól megmutatják, hogy a digitalizáció az csak egy segítő eszköz. Segítő eszköz ahhoz, hogy a munkavállaló gyorsabb és precízebb munkát végezhessen. A szakmában azonban olyan lényeges döntéseket kell meghozni, ahol az érzelmeinkre is muszáj hagyatkoznunk. A robotizáció jelenleg még nem tart ott, hogy ezeket az emocionális döntéseket egy robot is meg tudja hozni. Véleményem szerint egy jó darabig még nem is fog, hiszen egy robot csak A-t vagy B-t tud választani, amit megtanítottak neki. Ettől vagyunk mi, emberi munkavállalók elengedhetetlenek, mert nélkülünk ezek a döntések nem születnének meg. A KUKA Hungária Kft-nél alkalmazott digitalizációs folyamatok lehetőséget adnak azonban az előzőekben említett pár előnyön kívül még arra is, hogy a munkavégzés sokkal inkább gördülékenyebbé válhasson. Hogy egy konkrét példával alátámaszthassam ezt a kijelentésemet meg szeretném említeni a tárgyi eszközök aktiválásánál alkalmazott CAPEX programot. Ameddig ez a rendszer nem működött, addig nem volt a költséghelyfelelősöknél egy konkrét feladat, amit el kell végezni csak az, hogy az üzembehelyezési jegyzőkönyvet le kell adnia, illetve szólni, hogy aktiválni szeretne egy eszközt. A programnak köszönhetően azonban ebben a folyamatban a költséghelyfelelős kap egy értesítést, hogyha az eszközéhez tartozó számla könyvelésre kerül és megjelenik nála CAPEX-ben, mint aktiválandó eszköz. Szakdolgozatom egésze ezek köré a digitalizációs folyamatok szemléltetése köré fonódik. A legfontosabb alkotóeleme jelenleg ennek a digitalizációnak az SAP. Ez az a program, amelynek köszönhetően már évek óta mérhetetlen sok plusz ideje lett a pénzügy munkatársainak. A program legnagyobb előnye nem csak ez a fajta időmegtakarítás, hanem az is, hogy a különböző folyamatok végül egy helyen összefonódjanak. Így van arra lehetőség, hogy egyes tranzakciókból szinte bármit megtudjunk például egy eszközről. Végül pedig szeretném azt kiemelni, hogy a számvitelben alkalmazott digitalizációs folyamatoknak köszönhetően egy nagyon jó segítő eszközt kaptunk a kezünkbe. De ami a legfontosabb, hogy segítő eszközt, semmiképpen sem helyettesítő eszközt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagyné Barta Mónika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Veress Attila
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, fejlődés, SAP, számvitel, törvény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:52
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet