Megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon. Befogadó munkahelyek, befogadó szervezeti kultúra jellemzői.

Takács Anna (2021) Megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon. Befogadó munkahelyek, befogadó szervezeti kultúra jellemzői. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_Takács_Anna.pdf] PDF
szakdolgozat_Takács_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Takács_Anna.pdf] PDF
BA_O_Takács_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (259kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerő piacon, befogadó munkahelyek, befogadó szervezeti kultúra jellemzői. A téma azért jelentős és aktuális, mert a mai magyar egészségügyi helyzetben, és az életkor előrehaladtával számos ember kerül olyan egészségügyi állapotba, mellyel már munkáját nem, vagy részben képes csak ellátni. A rehabilitáció segítségükre van, és javítható a munkaképességük, azonban befogadó munkahelyekben országos szinten kevesebb van, mint azt az igény megkövetelné.  Dolgozatom első részében foglalkozom a téma aktualitásával, a társadalmi integrációjuk megvalósításával. Ok fejtek a pszichológiai akadályok hatásairól, melyek további hátrányt okoznak a társadalmi beilleszkedésben. Törvényi és fogalmi hivatkozásokkal alapozom meg az egészségükben tartósan sérült emberek magyarországi helyzetét. Bemutatok egy hazai optimális gyakorlatot, a befogadó munkahelyek megismertetése érdekében. Hazai adatokkal kívánom igazolni ezen személyek demográfiai adatait, melyben a probléma súlyosságára kívánom helyezni a hangsúlyt. Bemutatom az Európai fogyatékossági stratégiát. Az akadálymentesítés tématerületéről is értekezek. A következő fő fejezetben azon HR stratégiákkal foglalkozom, melyek elősegítik a hátránnyal induló dolgozók foglalkoztatását. Távlati betekintést teszek a jövő munkaerő piacára.  A vezérfonal mentén a foglalkozási rehabilitáció feltételeinek javításáról is írok. A dolgozat kutatási részében pedig bemutatom az általam készített nyolc interjúból levont következtetéseket. Interjúim megváltozott munkaképességű foglalkoztatottakkal és megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazó munkahelyek vezetőivel végeztem annak érdekében, hogy személyes attitűdöket és gyakorlatokat ismertessek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kása Richárd
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK
Kovács Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befogadó szervezet, hátrányos helyzetű felhasználók, megváltozott munkaképesség, szervezeti kultúra, társadalmi integráció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:51
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet