Egy integrált vállalatirányítási rendszer (ERP) bemutatása és egy pénzügyi folyamat automatizálása elméleti síkon egy gyógyszeripari multinacionális vállalatnál

Szeidl Krisztina (2021) Egy integrált vállalatirányítási rendszer (ERP) bemutatása és egy pénzügyi folyamat automatizálása elméleti síkon egy gyógyszeripari multinacionális vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Szeidl_Krisztina_LE19R1.pdf] PDF
Szakdolgozat_Szeidl_Krisztina_LE19R1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (823kB)
[thumbnail of BA_O_Szeidl_Krisztina.pdf] PDF
BA_O_Szeidl_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a feldolgozott szakirodalmak témái között szerepel a digitalizáció és automatizáció valamint a munkavállók jövője, bemutatom a vállalatirányítási rendszereket (ERP) és az EPR-k jövőjét. Vállalatirányítási rendszereknél főleg az SAP R/3 és S4HANA-ra fókuszálva mivel ez a két szoftver van a gyógyszeripari vállalatnál, amelyen keresztül példámat levezetem. Két kutatási kérdésre keresem a választ: Lehet-e automatziálni a non-trade számlázási folymatot illetve milyen kompetenciák szükségesek a jövőben a munkavállalók körében? Azzal, hogy a vállalat elkezdte központosítani folyamatait, átkerült hozzánk a non-trade számlázás folyamata is. A non-trade számlázás, minden olyan jellegű számla, amely nem a cég fő tevékenységéből származnak, tehát, nem termék értékesítésével kapcsolatos. Például szolgáltatásnyújtás, vagy jogdíjak átruházása. További konkrét példaként lehet felhozni a gyógyszeriparban, az üzemben keletkezett hulladék tovább értékesítését.  A digitalizáció megjelenésével ismét felerősödtek a félelmek a munkahely elvesztésével kapcsolatosan. Az EU-27 országaiban minden második munkavállaló jelentős önállóságot és tanulást igénylő kreatív munkahelyen dolgozik, miközben egynegyedük munkájára a rutinfeladatok ellátása a jellemző. Azt találták, hogy az ipari robotok megjelenése és a mesterséges intelligencia az amerikai foglalkoztatottak nagy százalékának állását veszélyezteti, De ezzel egy időben új szakmák, munkakörök jönnek létre, amelyek ma még nem látható mennyiségű munkahelyet teremtenek. A munkamennyiség és feladatkörök számítására lehet használni az FTE-t, amelynek jelentése teljes munkaidő egyenérték.  Ez egy viszonyítási szám, amely azt mutatja meg, hogy a szükséges munkamennyiséget hány teljes munkaidős munkavállalóval lehet elvégezni.  A munkaerőpiaci kereslet átrendeződik: a rutin, vagyis az automatizálható feladatokat végzők iránti kereslet visszaesik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligencia miatt végleg elvesző állások nem a legalacsonyabb szaktudást igénylő munkakörök: a robotok szakmunkások feladatait veszik át, a mesterséges intelligencia a közepes szaktudást igénylő szellemi rutinmunkát váltja ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gábor Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Sándor Ágnes
Belső
egyetemi tanársegéd; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, digitalizáció, ERP rendszerek, kompetencia, SAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:51
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet