Beszámolórendszerek bemutatása és digitalizációs fejlesztése a Robert Bosch Automotive Steering Kft. kontrolling osztályán

Jovanovics Anett (2021) Beszámolórendszerek bemutatása és digitalizációs fejlesztése a Robert Bosch Automotive Steering Kft. kontrolling osztályán. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Jovanovics Anett_XGS44B_2021.pdf] PDF
Szakdolgozat_Jovanovics Anett_XGS44B_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (1MB)
[thumbnail of Jovanovics_Anett_XGS44B.pdf] PDF
Jovanovics_Anett_XGS44B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (198kB)
[thumbnail of Temavazlat_1213.pdf] PDF
Temavazlat_1213.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a Robert Bosch Automotive Steering Kft. kontrolling osztályán írtam a beszámolórendszerek (riportálási rendszerek) bemutatásáról és a digitalizációs fejlesztéséről. A kontrolling osztályon, a CTG1-es riportálásért felelős csoportban töltöttem a szakmai gyakorlatom. Feladatom közé tartozott napi szinten a Daily report elkészítése és későbbiek során a Power BI fejlesztések heti szintű megbeszélésein való részvétel. Vizsgadolgozatom elkészítése alatt lehetőségem volt megismerni az értékesítés, IDC (hibaköltségek), inventory (készlet) és production (gyártás) reportokat. A daily reportot a vezetőség részére kell mindennap elküldenem, mert kulcsfontosságú adatot tartalmaz a napi döntéshozáshoz. A napi fő fókusz a sales adatokon van, amit napi szinten monitoroz a vállalat vezetése. A sales adatainkat kumulálva is kimutatjuk, a sales prognózishoz, az előrejelzéshez képes. A riport több, mint 20 nézetet tartalmaz, hogy minden belső igényt kielégítve, a lehető legmagasabb szinten szolgálja ki a vezetőséget. A report elkészítése több órát vesz igénybe mindennap. A CTG1 osztály elkezdett egy automatizációs projektet, amelynek a célja a riport automatizálása volt. A sales adataink már megtalálhatóak voltak a Power BI vizualizációs felületen, amely manuális elkészítési erőforrás nélkül állítja elő az igényt, egy adatbázis segítségével. Ezzel éves szinten közel 112 órát lehet megspórolni, ami rengeteg felszabadult idő, energiát és erőforrást jelent. A digitalizációs folyamatok elindulása előtt, nulladik lépésként az igényfelmérés volt az elsődleges lépés. Kérdőíveket küldtünk ki a daily report felhasználók számára, és további mélyinterjúk segítségével mértük fel az igényeket. A folyamat során megismertük a felhasználók véleményét, javaslatait a daily reporttal kapcsolatosan. Az igényfelmérést az eredmények feldolgozásával kezdtük, amiből kirajzolódtak a főbb igények és vélemények. A gazdasági igazgatónak riportáltuk a kutatási eredményeket, és megszületett az a döntés, hogy a beszámolórendszert digitalizálni kell, amelyet minden bizonnyal 2022 Q2-n bevezetésre kerül. Egy sikeres projektnek lehettem része, melyben rendkívül sokat tanultam a projektben szereplő emberektől és ismertem meg a digitalizációs lehetőségeket, és fejlesztési lehetőséget a Robert Bosch Automotive Steering Kft-nél. További mélyinterjúk még folyamatosan elő vannak jegyezve, és a folyamat végérvényes 2022 tavaszán fog lezárulni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bóta Judit
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatállomány(ok), akciótervezés, alapelvek, hatás(ok), pénzügyi elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:51
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet