Elektronikus fizetési megoldások lehetséges fejlesztési irányai és jövője

Molnár Fanni Edit (2021) Elektronikus fizetési megoldások lehetséges fejlesztési irányai és jövője. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Az elektronikus fizetési megoldások lehetséges fejlesztési irányai és jövője - Molnár Fanni Edit.pdf] PDF
Az elektronikus fizetési megoldások lehetséges fejlesztési irányai és jövője - Molnár Fanni Edit.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Molnár_Fanni_Edit.pdf] PDF
BA_O_Molnár_Fanni_Edit.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (252kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az elektronikus fizetési megoldások jelene és potenciális jövőbeli fejlesztési irányai. Szerettem volna rávilágítani arra, hogy a 21. század átlagos hazai fogyasztója mennyire tartja fontos kérdésnek ezeket a fejlesztéseket, illetve, hogy jelenleg él-e egyáltalán a rendelkezésére álló lehetőségek széles tárházával. Meggyőződésem, hogy az elektronikus fizetési megoldásoknak hosszútávon nincs alternatívája, ezért szakdolgozatom legfőbb célja az volt, hogy megpróbáljam a hazai fogyasztókat is minden lehetséges módon ebbe az irányba terelni. Munkám során arra törekedtem, hogy számtalan szakmai anyagot, statisztikát és tanulmányt áttekintve kíséreljek meg pontos leírást adni a fizetési eszközök és rendszerek múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Megpróbáltam egy könnyen áttekinthető logikát követve levezetni, hogy melyek azok az információk, amelyek a témához kapcsolódva elengedhetetlenek ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk a releváns folyamatokról. A szakirodalom segítségével definiáltam mi is az e-kereskedelem, illetve mi az elektronikus pénz fogalma, áttekintettem az ehhez kapcsolódó globális és hazai trendeket, statisztikát, hogy immár a komplett piaci környezetet feltérképezve elhelyezhessem benne a témához kapcsolódó szolgáltatásokat. Ezután egyenként elemeztem a jelenleg létező fizetési megoldásokat, külön kitérve azok előnyeire és hátrányaira, ez alapján jutva el az általam és a témában kompetens szakemberek által felállított tézisekhez és feltevésekhez.  Mivel az információ egyre fontosabb szerepet játszik a világban, illetve egyre olcsóbb és egyszerűbb a hozzáférés, az emberek szívesen ruháznak be az elérést biztosító eszközökbe még akkor is, ha szerényebb társadalmi helyzetben kénytelenek élni. Éppen ezért Magyarországon mind a távközlési cégek, mind a pénzintézetek, mind az elektronikus fizetési rendszerek szolgáltatói ugyanúgy naprakészek a legmodernebb technológia implementálásában, mint a legfejlettebb államokban. Ennek következményeként kutatásom megállapításai is egyaránt érvényesek lehetnek mind a magyar, mind a nemzetközi piaci viszonyokra, de természetesen elsősorban a hazai helyzetet vették alapul. Kutatásomat úgy terveztem meg, hogy szervesen illeszkedjen mind a dolgozat felépítéséhez, mind a korábban felmerülő kérdésekhez. A kérdőívet úgy állítottam össze, hogy abból kiderüljön melyik az a korosztály és társadalmi réteg, amely már magabiztosan használja a legmodernebb elektronikus fizetési megoldásokat, melyek a preferenciák, amelyek mentén a hazai fogyasztó gondolkodik, a végén pedig kitértem az adatbiztonság és a személyes adatok kezelésének kérdésére is. Végül néhány következtetésen keresztül, egy potenciális jövőkép felvázolásával jutottam el addig, hogy főként hazai kontextusban értelmezhető általános érvényű megállapításokat, illetve javaslatokat tegyek a jövőbeli fizetési rendszerek legfontosabb tulajdonságait illetően.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lukács Veronika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Marciniak Róbert András
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankkártya jövője, e-kereskedelem, elektronikus fizetés, elektronikus pénzügyi szolgáltatások, fizetési rendszer, jövő
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:50
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet