A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet gazdálkodásának vizsgálata

Mihálovics Róbert (2021) A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet gazdálkodásának vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT-MIHÁLOVICS RÓBERT-P1CR5I.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT-MIHÁLOVICS RÓBERT-P1CR5I.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Mihálovics_Róbert.pdf] PDF
BA_O_Mihálovics_Róbert.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (310kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatban bemutatásra került a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet története valamint annak gazdasági szervezetének felépítése, feladatmegosztása. A gazdálkodási feladatok tárgyalása során bemutatásra kerültek a pénzügyi-számviteli terület valamint a foglalkoztatási terület által végrehajtandó főbb feladatok; a feladatok végrehajtását szabályzó felsőbb szintű és helyi szabályzók. Az intézeti előirányzat gazdálkodás részben kitértem az előirányzat módosítás, előrehozatal, felhalmozási kiadások nyitására valamint a többletbevételek kezelésére is. A kincstári működés ismertetését követően az intézetnél jelentkező feladatok bemutatására került sor. A negyedik fejezetben az általános költségvetési ciklus négy elemét követően az intézeti tervezési gyakorlat a dologi kiadások tervezésén keresztül került ismertetésre. A költségvetési ciklus harmadik szakaszát (végrehajtás) vertikális és horizontális folyamatok szerint vizsgáltam. A beszámolási kötelezettség és maradvány elszámolási feladatok a fejezet végén kerültek bemutatásra. A vagyongazdálkodással kapcsolatos általános rendelkezések valamint a befektetett eszközökkel és készletekkel való gazdálkodási feladatok ismertetésre kerültek.   A munkaerővel való gazdálkodás intézeti sajátosságainak vizsgálata során felhívtam a figyelmet a legfontosabb értékre, az emberre. Vizsgáltam az intézet vonatkozásában a közpénzügyi kontrolling rendszer bevezetésének lehetőségét; elsősorban annak előnyeit hangsúlyozva. Az intézeti gazdálkodás részletes elemzését vagyoni helyzet és forrásstruktúra mutatók, pénzügyi helyzet mutatók valamint jövedelmezőségi és gazdálkodást jellemző mutatók számításával végeztem el. A teljesítménymérést a 100%-os fogvatartotti foglalkoztatás elérését biztosító feladatok bemutatásán keresztül valósítottam meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Molnár Petronella
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy Tanszék; PSZK
Szerencsésné Nagy Mária
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: büntetés-végrehajtási intézet, elemzés, gazdálkodás, költségvetés, költségvetés végrehajtása, költségvetési ciklus, közpénzügyi kontrolling
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:49
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet