A Balanced Scorecard elméleti megközelítése és lehetséges előnyei egy konkrét vállalat esetében

Lovas Lilla Emília (2021) A Balanced Scorecard elméleti megközelítése és lehetséges előnyei egy konkrét vállalat esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A Balanced Scorecard elméleti megközelítése, és lehetséges előnyei egy konkrét vállalat esetében.pdf] PDF
A Balanced Scorecard elméleti megközelítése, és lehetséges előnyei egy konkrét vállalat esetében.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas.docx.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas.docx.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (758kB)

Absztrakt (kivonat)

Manapság a munkapiacon nagy szerepet játszanak kisebb illetve nagyobb vállalkozások egyaránt. Rengeteg ember számára nyújtanak munkát, főleg a nagyvállalatok. Ám nem mindegyik vállalat tud eredményesen működni, ezzel szemben egyesek rendkívül sikeresek a piacon. Felmerül a kérdés, vajon miben rejlik a sikeres vállalatok titka? Ahhoz, hogy a vállalat érvényesülni tudjon, elengedhetetlen a stratégiai tervezés és a stratégiai teljesítmény mérése. A Balanced Scorecard (azaz BSC) egy olyan vállalatirányítási és teljesítménymérési rendszer amely, különböző indikátorokat használ a vállalat jövőképének és stratégiájának értékeléséhez. A BSC-t az évek alatt számtalan vállalat menedzsmentje sikeresen alkalmazta (például: Volkswagen, Philips Electronics, Wells Fargo, Apple. A Balanced Scorecard általános modellje négy szempont szerint rendezi a vizsgálandó mutatószámokat: pénzügyi nézőpont, vevői nézőpont, működési folyamatok nézőpont, tanulási és fejlődési nézőpont. A mutatószámok összefüggésben vannak egymással, kölcsönhatás érvényesül köztük. Dolgozatomban a BSC alkalmazásában rejlő lehetőségeket, az alkalmazásából származó lehetséges előnyöket mutatom be a FrieslandCampina gyakorlatán keresztül. Immár 2,5 éve a vállalatnál dolgozom és volt alkalmam betekinteni a sokak által ismert „Túró Rudi”-t is forgalmazó cég működésébe. Szakdolgozatom megírásának ideje alatt is itt teljesítem a szakmai gyakorlatomat. Jelenleg AR (Accounts Receivable) osztályon dolgozom. Munkám folyamán külföldi vevőink folyószámláit könyvelem, a kintlévőségeket felügyelem, ezen kívül kapcsolattartás, reklamációk kezelése a feladatom. Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy hogyan integrálható sikeresen és hatékonyan a Balanced Scorecard a FrieslandCampina kontrolling és stratégiai tervezés rendszerével. Továbbá a rendszer kialakításához szükséges általános feladatokat is összegyűjtöm, vizsgálom. A Balanced Scorecard rendszere azért szimpatikus számomra, mert törődik az alkalmazottakkal is. Sokan a mai napig nincsenek megelégedve a munkakörülményeikkel, úgy érzik nincsenek megbecsülve, hiába dolgoznak egy neves vállalatnál. A BSC rendszer egyik fő gondolata pedig az, hogy az emberi erőforrás rendkívül értékes. Szakdolgozatomat ajánlom egyrészt azoknak, akik saját vállalkozás alapításán gondolkodnak, továbbá azoknak is, akik alkalmazottként dolgoznak, vagy azoknak, akik csak kíváncsiak arra, hogy egy-egy termék vagy márka népszerűsége mögött mennyi munka és tervezés rejlik.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Losonczy Anna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, kiegyensúlyozott stratégiai mutatószámrendszer, mutatószámok, nagyvállalat, teljesítménymérés, vállalatirányítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:49
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet