A könyvviteli rendszer kontrollpontjainak bemutatása a Combosoft könyvelőprogramon keresztül

Szabados Sára (2021) A könyvviteli rendszer kontrollpontjainak bemutatása a Combosoft könyvelőprogramon keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szabados Sára_Szakdolgozat.pdf] PDF
Szabados Sára_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (320kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglalás.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 12..

Download (273kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjaink átalakuló könyvelő szakmájában nagy kihívást jelent a számviteli szakembereknek, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatos technikai fejlődéssel. A digitalizáció korában hosszútávon csak azok a szolgáltatók fognak tudni talpon maradni a piacon, akik reagálni tudnak a változásokra és korszerű, hatékony megoldásokkal szolgálják ki ügyfeleiket. A NAV is erőteljesen szorgalmazza, hogy a cégek digitalizált rendszert alkalmazzanak könyvelésük és az adatszolgáltatás során. Erre az Online Számla rendszer többlépcsős bevezetése az egyik kiváló példa. A könyvviteli szolgáltatóknak olyan folyamatokat kell kiépíteniük, amivel meg tud felelni minden igénynek és elvárásnak ebben a folyamatosan változó világban. Nagyon fontos, hogy a könyvelők továbbra is megbízható, hatékony rendszerben tudjanak dolgozni. A könyvviteli rendszerekben alkalmazott kontrollpontoknak ebben kulcsszerepe van. A könyvelőknek minden folyamathoz tudniuk kell kontrollpontokat definiálniuk és alkalmazniuk is.Dolgozatomban arra kerestem a választ, mik azok az alapvető manuális és automatikus kontrollpontok, amikre támaszkodnunk kell a folyamatos technológia fejlődés mellett, illetve digitális környezetben és az átalakuló, nem helyhez kötött munkavégzés (home office) korában is meg lehet-e tartani a megfelelő kontrollkörnyezetet? Néhány éves könyvelői tapasztalattal a hátam mögött nagyon izgalmas és tanulságos volt a témát körüljárni. Az általam használt könyvelő program és a vele összekapcsolt dokumentumkezelő program segítségével kerestem kérdéseimre a válaszokat. A dokumentumkezelő egyfajta nulladik kontrollpontot nyújt, hiszen minden számlát, szerződést, egyéb bizonylatot itt tárolunk, ezáltal biztosítva, hogy a dokumentumok ne tudjanak elkeveredni. A fizikailag, dossziékban tárolt iratok esetében nem tudunk ilyen kontrollt kialakítani. A dolgozatomban megvizsgáltam a főkönyvi modul és a kiegészítő modulok (számlázó és eszközgazdálkodási rendszer) főbb funkciót és a hozzájuk kapcsolódó kontrollpontokat. Arra a megállapításra jutottam, hogy célszerű az adatok bevitelét a manuális folyamatok helyett automatikusra cserélni, ahol lehetséges. A megfelelő paraméterezés mellett ezáltal nemcsak időt spórolunk, hanem a hibák lehetőségét is jelentősen csökkenthetjük. Azt gondolom a könyvelő programok és támogató rendszerek nagyon sok automata kontrollponttal szolgálnak, ami megfelelő alapot biztosít a teljeskörű, hiteles könyvviteli munkához. Az automata kontrollpontok mellett viszont továbbra is nagyon fontosak azok a manuális kontrollpontok, amikkel a könyvelők felügyelik a könyvviteli rendszer adatbevitelét, folyamatait. Összességében elmondható, hogy a digitalizáció nagyon sok új lehetőséget nyújt a könyvelő szakmának. A megfelelő kontrollkörnyezet nemcsak, hogy megtartható, de az automata folyamatok bevezetésével értékes időt is spórolhatunk, ami a könyvelők továbbképzését és új szolgáltatások bevezetését segítheti elő.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Madarasiné dr. Szirmai Andrea
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Perge Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, digitalizáció, kontroll, könyvelés, számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:49
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet