Felelős vállalat - felelős munkavállaló: Vonzó-e a vállalati felelősség a jelenlegi és a potenciális munkavállalók számára?

Vanó Patrik (2021) Felelős vállalat - felelős munkavállaló: Vonzó-e a vállalati felelősség a jelenlegi és a potenciális munkavállalók számára? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Vanó Patrik_DK066B.pdf] PDF
Szakdolgozat_Vanó Patrik_DK066B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Vanó_Patrik.pdf] PDF
BA_O_Vanó_Patrik.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (335kB)

Absztrakt (kivonat)

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása témaköre Amerikából származtatható, mivel az emberek bizalmukat vesztették munkáltatójukkal szemben. Egyrészt felmerült a kérdés, hogy a hirtelen vagyonosodást vajon tisztességes úton érték-e el. Manapság viszont a fenntartható fejlődés biztosítása az egyik legaktuálisabb téma, amiről érdemes beszélni, illetve kutatni. Mindent összevetve előtérbe került a CSR, ami folyamatosan fejlődik és alakul, de Magyarországon még gyerek cipőben jár, pedig igény van rá az emberek többségének részéről.A humán erőforrás megbecsülése lehet egy szervezet egyik alappillére, hiszen nagyban befolyásolni tudja az operatív tevékenységeket és a munkavállalói elégedettség, illetve a munka iránti elkötelezettség is elengedtethetetlen. Beszélhetünk munkavállalókat célzó felelős intézkedésekről, amely kifejezetten a munkavállaló irányába történő felelős cselekvések tárházát jelenti. Régiónként vagy akár más tényezőktől függően eltérhet, hogy melyik alkalmazása vagy együttes alkalmazása a legelőnyösebb a munkavállalói elégedettség növelése érdekében.A munkavállalók elkötelezettségét a megfelelő CSR tevékenységek képesek pozitív irányban növelni. Egyrészt közvetlen, másrészt a közvetett módon is lehetséges ezeket kivitelezni. Megint kérdéseket vet fel, hogy különböző ágazatban dolgozók milyen mértékben képesek azonosulni a bevezetett intézkedésekkel, de ennek szervezeten belüli felmérése választ adhat rá és ennek alapján átformálni az etikus cselekvéseket.A primer kutatásom során szerettem volna friss és releváns információt kapni arról, hogy az alkalmazottak, illetve a potenciális munkavállalók milyen mértékben viszonyulnak a vállalati társadalmi felelősségvállalás témaköréhez. Továbbá a kutatási kérdésem a munkavállalói elégedettséget vizsgálta és a szervezethez való elkötelezettséget a CSR vonatkozásában. A felmérésem adatai alapján bizonyosságot nyert, hogy az a szervezet, amely kiemelt fontosságúnak tekinti a felelősségvállalást, pozitív irányban befolyásolja a munkavállalói elégedettséget és a munka iránti elkötelezettséget. Emellett bizonyosságot nyert az is, hogy az álláskeresők körében az anyagi javak mellett nagyon fontos részét képezi a követelményeknek a CSR is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: CSR, Etikus magatartás, Felelős intézkedések, munkavállalói elégedettség, munkavállalói elkötelezettség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:48
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet