Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Váradi Viktória (2021) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Váradi Viktória_NNML8I_szakdolgozat_2021.pdf] PDF
Váradi Viktória_NNML8I_szakdolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Váradi Viktória_NNML8I_szakdolgozat_2021_TÉMAVÁZLAT_ÖSSZEFOGLALÓ.pdf] PDF
Váradi Viktória_NNML8I_szakdolgozat_2021_TÉMAVÁZLAT_ÖSSZEFOGLALÓ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (464kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos témakörtválasztottam. Ennek oka egyrészt személyes indíttatású volt, munkatapasztalatom során többévig dolgoztam könyvelő irodában, ahol többek között egyéni vállalkozások alapítását iscsináltam, így tisztában vagyok azzal, hogy milyen szerteágazó ismereteket igényel az alapításés ahhoz kapcsolt pontos adminisztratív teendők.A téma feldolgozását az egyéni vállalkozás definiálásával kezdtem, meghatároztammilyen helyet foglal el a gazdaságban, illetve ismertettem legfontosabb ismérveit, jellemzőit.Definiáltam milyen esetben ajánlott vállalkozási forma az egyéni vállalkozás és kitérek arra is,mikor nem az, illetve mik a kizáró okok.A dolgozat egyik fő fejezete a vállalkozás alapításához kapcsolt szükséges lépések.Összefoglalásra került, hogy milyen dokumentumok birtokában kezdhet neki a vállalkozásannak alapításának, felsorolásra került minden kötelező regisztráció. Részletesen bemutatásrakerült, hogy milyen adózási lehetőségek közül választhat, valamint, hogy milyen könyvvitelimódok kötelezőek, vagy ajánlottak az egyéni vállalkozóknak.Az egyéni vállalkozókra nem a számviteli törvény, hanem a személyi jövedelemadóról szóló törvény vonatkozik. Így a dolgozatban az SZJA törvény ide vonatkozó részeitmutattam be.Kutatási témaként azt vizsgáltam, hogy hogyan változott Magyarországon az egyénivállalkozások száma 2010-2019 között. Az adatok elemzése során megállapítást nyert, hogy aKATA adózási mód bevezetése és az egyéni vállalkozók számának növekedése közöttkorreláció van.A kutatás folyamán megmutatkozott, hogy nem csak a kisebb adminisztratív terhekkeljáró adózási forma befolyásolja ezt a számot, hanem a külső környezeti tényezők is hatássalvannak erre, ugyanis a gazdasági világválság hatásaként kiolvasható, hogy a nagyobblikviditással rendelkező vállalkozási formák stabilabban állják meg a helyüket a gazdaságkörforgásában azon formákkal szemben, ahol a törvény nem ír elő minimum tőke szintet azalapításhoz.A dolgozat zárásaként szót ejtek arra a jövőképre, hogy mi várható az egyénivállalkozások számának alakulása kapcsán. Érdekes lesz majd vizsgálni idővel, hogy a Covid19járvány okozta hatások hogyan mutatkoznak a gazdaság alakulása és köztük akár az egyénivállalkozási forma választására egyaránt.Célom a szakdolgozat megírása során az volt, hogy akár egy induló egyéni vállalkozószámára is hasznos dokumentum lehessen, amikor egyéni vállalkozást alapít.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kardos Barbara
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Varsányi Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, KATA, korreláció, regisztráció, SZJA-törvény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:48
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet