Kovács Martin Ferenc (2021) A gasztronómia területét érintő influencer marketing hatása az Y és a Z generációra. Pénzügyi és Számviteli Kar.
PDF
Kovács_Martin_JEWYUJ_GM_2021.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
BA_O_Kovács_Martin.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (548kB) |
Absztrakt (kivonat)
Ahogy a digitalizáció egyre jobban jelentkezik a mindennapi életünkben, napról napra újabb fejlődési és növekedési lehetőségek nyílnak meg a vállalatok számára. Az online tér hódításának köszönhetően a marketingkommunikációs eszközök is megváltoztak, és használatukkal lehetőségük van több fogyasztót elérni, és vásárlásra ösztönözni. Ennek köszönhetően terjedt el az influencer marketing alkalmazása is, mely mára az egyik legnépszerűbb online hirdetési forma lett. A véleményvezérek alkalmazása a különböző közösségi média platformokon tapasztalataim alapján ma már egy megszokott dolog, és naponta több ilyen jellegű hirdetéssel találkozik az online felhasználó. Segítségükkel a termék/szolgáltatásmarketing egy új kontextusba helyeződik, mivel az influencer egy külső, független ajánlóként jelenik meg a bejegyzésekben, amivel a fogyasztókat hatékonyabban lehet meggyőzni a vásárlásról. A véleményvezéreknek azonban hatalmas felelősségük van abban, hogy milyen tartalmakat gyártanak, és miket mutatnak a közösségi médiumokon kifelé. Egyrészt egy vállalatot, -a szakdolgozatom témájának megfelelően, jelen esetben egy éttermet- képviselnek, és úgy kell tartalmat gyártaniuk, hogy pozitívan tüntessék fel a céget, és az ő érdekeiket is szem előtt kell tartaniuk. Másrészt, mivel a social oldalakon szinte bármilyen fiatal felhasználó követni tudja a munkásságukat, felelősséggel kell bármit is közzétenniük. Szakdolgozatomat az influencer marketing témakörben írtam, azon belül is a gasztronómiával kapcsolatos hirdetési tevékenységeket vizsgáltam meg. A kutatásom további specifikálása érdekében az Y és a Z generáció közötti különbségeket és hasonlóságokat is összegyűjtöttem a véleményvezérek által végzett reklámozási tevékenységhez való viszonyulás kapcsán. Célom volt, hogy megfelelő képet kapjak a generációk között húzódó határról, és összefüggéseket találjak az online jelenlét, a korábban említett innovációs marketingkommunikációs eszköz ismerete és a két korcsoport között. A vizsgált két generációra más tulajdonságok jellemzőek az online jelenlét kapcsán, hiszen a korkülönbségekből adódóak más értékrenddel, és más prioritásokkal bírnak. Ebből adódóan egy hirdetés megalkotásánál is fontos tudni, hogy mi az, ami megragadja a figyelmüket, és melyek azok a tényezők, melyekkel vásárlásra lehet őket bírni. Dolgozatomban a kérdőíves kutatás során választ találtam arra, hogy mennyire jellemző az adott generációkra az új éttermek kipróbálása véleményvezérek által történt ajánlás alapján, mennyire követik aktívan az ő munkájukat, kiket is azonosítanak egyáltalán az egyes korcsoportok influencereként vagy épp, hogy mivel lehet ösztönözni őket jobban a vásárlásra. A szakirodalmam megírása során különböző hazai és nemzetközi szakirodalmat dolgoztam fel, és azok eredményei és szempontjai alapján hajtottam végre a kérdések feltevését, és az eredményei kiértékelését, ezek után pedig az én eredményeimet visszamértem az említett kutatásokhoz, hogy az én mintám mennyire mutat egyezőséget a szakirodalomban leírtakkal.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Menedzsment Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | gasztronómia, influencer, marketing, véleményvezérek, Y generáció, Z generáció |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Okt. 03. 08:47 |
Utolsó módosítás: | 2022. Okt. 03. 08:47 |
Actions (login required)
Tétel nézet |