A fenntartható élelmiszerfogyasztás vizsgálata a fiatal felnőttek körében

Szőke Bettina (2021) A fenntartható élelmiszerfogyasztás vizsgálata a fiatal felnőttek körében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Szőke_Bettina.pdf] PDF
Szakdolgozat_Szőke_Bettina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Szőke_Bettina.pdf] PDF
BA_O_Szőke_Bettina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (271kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a fenntartható élelmiszertermelés és -fogyasztás elméleti hátterét vizsgáltam. Elemzésemet a fenntarthatóság három pillére (gazdasági, környezeti, társadalmi) alapján végeztem. A gazdasági pilléren belül bemutattam az Európai Uniós élelmiszertermelés lehetőségeit és kihívásait, majd kitértem a fenntarthatóságot elősegítő célokra és cselekvési programokra. Ezt követően áttértem a magyar élelmiszertermelés jelenlegi helyzetének vizsgálatára, amely során megállapítottam, hogy a magyar élelmiszertermelés fenntarthatatlan.Mivel a legnagyobb környezeti hatással a mezőgazdasági tevékenységek bírnak a környezeti pillér keretein belül ezen tevékenységek negatív hatásait mutatom be részletesen. A környezeti problémák közül ismertettem többek között a biodiverzitás csökkenését, az üvegházhatású gázkibocsátást, a talajeróziót, illetve a víz- és légszennyezést. Majd kitértem a környezetkárosító hatások csökkentésére alkalmas ökológiai, precíziós és regeneratív gazdálkodások bemutatására.A társadalmi pilléren belül áttértem a fenntartható élelmiszerfogyasztás vizsgálatára. Ezt a fejezetet a fogalom részletes elemzésével kezdtem. Ezután a magyar fogyasztási szokások áttekintésével folytattam a munkám, amely során arra a következtetésre jutottam, hogy a hazai élelmiszerfogyasztás fenntarthatatlan. A fenntarthatóbb fogyasztói magatartás támogatására bemutattam néhány gyakorlati példát. Végül az egészséges életmód és a fenntarthatóság kapcsolatának vizsgálatával zártam az elméleti áttekintést.Kutatásom során egy online kérdőíves felmérést végeztem, amelynek célcsoportja a 18 és 30 év közötti fiatal felnőttek voltak. A kérdőív keretein belül az élelmiszervásárlási tudatosság, a fogyasztási szokások és a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek feltárására alkalmas kérdéseket tettem fel. Az eredmények elemzéséhez létrehoztam egy kontrollcsoportot a 30 év feletti felnőtt korosztályból. Emellett az egészség- és környezettudatosság mértéke alapján alkottam csoportokat.Az empirikus kutatás eredményeit a következő három kutatási kérdés megválaszolásával mutattam be:1. Mennyire tudatosak a fiatal felnőttek élelmiszervásárlási és -fogyasztási szokásai?2. Hozzájárulnak a fiatal felnőttek táplálkozási szokásai a környezet fenntarthatóságához? És ha igen, milyen kapcsolat létezik a fiatal felnőttek táplálkozási szokásai és a környezeti fenntarthatóság között?3. A környezet- és egészségtudatosság megfelelő ismeretekkel is párosul?Az eredmények alapján megállapítottam, hogy az általam megkérdezett fiatal felnőttek élelmiszervásárlási és -fogyasztási szokásai nem elég tudatosak. Vásárlásaik során nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az élelmiszertermékek környezetre gyakorolt hatására. Fogyasztói döntéseik vizsgálatánál hasonló eredményt kaptam, a fiatal felnőttek fogyasztási szokásai nem járulnak hozzá a környezeti fenntarthatósághoz. Ezen szokások megváltoztatása során a hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentésére, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelésére kell jobban odafigyelni.Az egészség- és környezettudatosság kapcsán végzett elemzések mind azt mutatták, hogy az általam megkérdezett fiatal felnőttek az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiknél az egészséget tartják fontosabbnak a fenntarthatósággal szemben. A fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket illetően pedig arra a megállapításra jutottam, hogy minden általam vizsgált csoport megfelelően tájékozott.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Honvári Patrícia
Belső
főiskolai docens; Üzleti Gazdaságtan Tanszék; PSZK
Szalay Róbert László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, élelmiszertermelés, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság, környezetvédelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:47
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet