Az Ínyenc Falatozó és Kávézó üzleti környezetének elemzése

Nikl Máté (2021) Az Ínyenc Falatozó és Kávézó üzleti környezetének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_NIKL_MÁTÉ.pdf] PDF
BA_O_NIKL_MÁTÉ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (519kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a következőt választottam: „Egy vállalat (szervezet, iparág) üzleti környezetének elemzése”. Az összes téma közül számomra ez volt a legszimpatikusabb, mivel részese vagyok a szüleim által indított családi vállalkozásunknak, mely egy paksi étterem és kávézó, minek neve: Ínyenc Falatozó és Kávézó. Bízom abban, hogy a szakdolgozat során végzett munkám segít feltérképezni a vállalkozásunk jelenlegi helyzetét, illetve elősegíti a pozitív irányba való haladást. Nagy valószínűséggel egy nap a bátyám és én fogjuk átvenni a vállalkozást szüleinktől, tehát rendkívül motivált vagyok a szakdolgozatom elkészítéséhez. A paksi vállalkozás már egy 10 éve működő étterem, mely a kezdeti évek utáni fejlődést követően stagnálni kezdett árbevétel és forgalom szempontjából. Dolgozatom célja az, hogy feltárjam azokat az okokat, melyek megakadályozzák a vállalkozás növekedését, illetve megoldást szeretnék nyújtani ezen problémákra. Az étterem körülbelül másfél éve bővült egy kávézó részleggel, melynek forgalma rendkívül alacsony a versenytársakéhoz képest. A dolgozatom során megvizsgáltam, hogy mitől sikeresebb a konkurencia, milyen stratégiai javaslatokat érdemes bevetni a fejlődés érdekében.   Elsőként megvizsgáltam a vendéglátás históriáját, majd ráfókuszáltam a hazai vendéglátó ipar történetére. Ezt követően nagy vonalakban szemléltettem a szolgáltatásmarketing fontosabb elemeit.   A következőkben ismertettem a szakdolgozatom alanyát, annak tevékenységét. Később belekezdtem a vállalkozás üzleti környezetének elemzésébe. Először a makrokörnyezet analizálásával kezdtem, melynek segítségéül PEST elemzést használtam. Ezt követően a mikrokörnyezet tanulmányozásába fogtam bele. A versenyképesség feltérképezését és a versenytársak elemzéséhez Porter öt erőhatás modelljét használtam. A vállalkozás erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit a SWOT analízissel elemeztem. Azokra a kérdésekre kerestem a választ, hogy milyen a cég jelenlegi helyzete a piacon, melyek azok a tevékenységek, amelyekben kiemelkedő a vállalkozásunk, milyen területeken szükséges változtatni.   A mikro- és makrökörnyezet elemzését követően belekezdtem a cég után folytatott empirikus primer kutatásba. Kérdőívemben rákérdeztem a kitöltők étterembe és kávézóba járási szokásaira, valamint megérdeklődtem a közösségi oldalaink ismertségét. A kutatás során érdekes és rendkívül hasznos eredményekhez jutottam hozzá. Az általam készített kérdőív válaszait kérdésenként elemeztem.   Dolgozatom végén összegyűjtöttem az összes elemzés és kutatás eredményét, és megfontoltan ötleteket, javaslatokat fogalmaztam meg, melyek megfelelő implementálása a vállalkozás fejlődését eredményezhetik. A javaslatokat négy különböző témára osztottam fel: „fizikai megjelenés, figyelemfelkeltés”, ahol a vállalkozás épületeinek belső terével és különböző díszletekkel kapcsolatos ötleteket jegyeztem fel; „alkalmazottak”, ahol a cég dolgozói között lévő morál és az alkalmazottak motiválásának növelésére tettem javaslatokat; „lehetőségek megvalósítása”, ahol a kávézó vendégeinek megtartására, illetve az étterem által szolgáltatott rendezvényekben rejlő potenciál kibontakozására fogalmaztam meg ötleteket; „online platformok fejlesztése”, ahol rámutattam a jelenlegi közösségi média oldalaink hibáira, javaslatokat tettem a hibák kiküszöbölésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Ínyenc Falatozó és Kávézó, PEST-elemzés, Porter öt erőhatás, SWOT-elemzés, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:46
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet