Bérgazdálkodás, ösztönzési rendszer értékelése

Várszegi Fanni (2021) Bérgazdálkodás, ösztönzési rendszer értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Várszegi Fanni_BONCY2_Bérgazdálkodás, ösztönzési rendszerek.pdf] PDF
Várszegi Fanni_BONCY2_Bérgazdálkodás, ösztönzési rendszerek.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 10..

Download (876kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (33kB)
[thumbnail of BA_O_Várszegi_Fanni.pdf] PDF
BA_O_Várszegi_Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 10..

Download (299kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom keretében bemutatásra kerültek a bérgazdálkodással kapcsolatos szakirodalmi ismeretek és gyakorlati módszertanok. Az ösztönzési rendszerek ismertetése során azon kérdésre kerestem a választ, miszerint az egyes bérezési rendszerek mely előnyökkel és hátrányokkal rendelkezhetnek, melyek azok a fontos figyelembe veendő szempontok, melyekkel a munkáltatóknak számolniuk kell a javadalmazási rendszerük kialakítása során. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam ezen kérdés kapcsán, hogy a tisztán idő alapú bérezési rendszerek alkalmazása nem a legmegfelelőbb mód a munkavállalói motiválás tekintetében. A munkavállalók annak tudatában, hogy keresetük mértékét a saját teljesítményük és munkájuk hatékonyságának függvényében tudják növelni, a minél hatékonyabb munkavégzésre fognak törekedni, ezzel több hasznot termelve a vállalkozásnak is. Másik fő kérdés, melyet a dolgozatom keretében vizsgáltam, az a bérgazdálkodás hatékonysága, illetve a bértömeg nagyságára ható befolyásoló tényezők ismertetése. Munkáltatói szempontból a bérgazdálkodás akkor tekinthető hatékonynak, amennyiben a bérek betöltik funkcióikat, kellőképp motiválják a munkavállalókat a minél jobb teljesítmény elérésére, illetve összhangban áll a vállalkozás kialakított javadalmazási politikájával. A felhasznált módszer, melyet az elemzéseim során alkalmaztam, bemutatja a három bértömeget befolyásoló tényezőt, melyek a létszám nagysága, volumene, a létszámösszetétel változása, valamint természetesen az átlagbérek változása. Az elemzés másik részében, melyben a bérgazdálkodással és javadalmazási rendszerrel összefüggő részletesebb, legfrissebb adatok kerültek vizsgálat alá, azon viszonylag logikus feltételezés került alátámasztásra, miszerint a magasabb pozíció és felelősségi szintek magasabb javadalmazást feltételeznek. Szembetűnő különbséget lehet megfigyelni a fix és változó javadalmazási összegek között abban az esetben, ha az összes munkavállalóra vetítve kerül kiszámításra az egy főre jutó mérték, illetve abban az esetben, ha a felső vezetői szintet kiemelve állapítjuk meg ezen összegeket. Természetesen elfogadható és logikus, miszerint minél magasabb szintű a betöltött pozíció és minél több a felelősség, annál nagyobb a kompenzáció mértéke is. Főbb kutatási kérdéseim ezáltal, melyek a bevezetésben bemutatásra kerültek, azaz a bérezési rendszerek és a munkavállalói motiváltság összefüggései, a bérgazdálkodásra ható tényezők, valamint a bértömegnövekedés elfogadható indokai, továbbá a hatékony bérgazdálkodás feltételeinek vizsgálata megtörtént.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Vincze Iván
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagi ösztönzés, bank, bérgazdálkodás, bérköltség, ösztönzési rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:46
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet