Az önkormányzatok szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál

Hajasné Brand Ilona (2021) Az önkormányzatok szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_WWL6JI_HBI.pdf] PDF
Szakdolgozat_WWL6JI_HBI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Összefoglalás_WWL6JI_HBI.pdf] PDF
Összefoglalás_WWL6JI_HBI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (290kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a Magyar Államkincstár által végzett szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésről írtam. Az ellenőrzés kiterjed a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, társulások és térségi fejlesztési tanácsok, illetve az általuk irányított költségvetési szervek könyvvezetési és adatszolgáltatási kötelezettségének jogszabályi előírásoknak megfelelő teljesítésére, illetve az éves költségvetési beszámolók megbízhatóságának véleményezésére. Bemutattam az önkormányzati szektor ellenőrzésének fontosságát, ellenőrzési rendszerét, az ellenőrzést végző szervek tevékenységeit és részletesen a Magyar Államkincstár szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzését. Elemeztem a 2019. évi ellenőrzés adatait. Kérdőívet készítettem az ellenőrzött szervek dolgozói és az ellenőrök részére, majd kiértékeltem a kapott válaszokat. Az adatok elemzésével és a kérdéseken keresztül azt próbáltam felmérni, hogy mennyire volt hasznos a 2019. évi ellenőrzés. Mennyire valósult meg az a cél, hogy az adatszolgáltatások adatai pontosabbá váljanak, erősödjön a pénzügyi fegyelem és a könyvvezetésben a jogszabályi előírások betartása. Az elemzések alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az ellenőrzés alapvetően hasznos volt, azonban kitértem arra is, hogy milyen lehetőségeket lehetne kihasználni annak érdekében, hogy még hasznosabbá váljon.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartási ellenőrzés, belső kontrollrendszer, helyi önkormányzat, Magyar Államkincstár, szabályszerűség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:46
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet